Je možné prodloužení životnosti klasické žárovky pomocí diody?

<< < (5/7) > >>

SMILEK:
Citace: Václav 3  26.10.2010, 02:48

Nevím jaké používáte provedení semaforových žárovek ...

Osram Signal a Philips Traffic Signal. Obě řady dlouhodobě odzkoušeny na stovkách míst.

Fuk Tomáš:
Jj, lehké podžhavení dělá divy. Životnost klesá se 14. mocninou napětí.

SMILEK:
Je tam také další odlišnost v konstrukci. Vlákno je (smotáno v tenčím svazku) vedeno baňkou mnohem delší trasou, což také snižuje riziko vzniku oblouku při jeho přerušení.

Josef Pentoda:
Citace: Fuk Tomáš  25.10.2010, 00:19

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě  ;)

To je věc názoru. Každé řešení má pro a proti. Termistor nebude plnit funkci pokud bude ohřátý. Uvedené řešení za investovanou 100 korunu ano.

Plynulé rozsvěcení a zhasínání žárovky nejen prodlužuje její životnost, ale hlavně je příjemnější na oči.

Pozor! Zařízení je galvanicky spojené se sítí. Se žárovkou, vypnutou pouze tímto zařízením, je nutno zacházet jako se zapnutou. Pro výměnu žárovky je nutné odpojení od sítě.

Schéma plynulého rozsvěcení a zhasínání žárovky I. Regulace je fázová, pomocí triaku. Řídícím obvodem je U2008B. Po sepnutí spínače se žárovka začně pomalu rozsvěcet, až dosáhne plného jasu. Po vypnutí naopak postupně jas slábne, až zhasne. Doba rozsvěcení/zhasínání je přímo úměrná kapacitě C1. Při hodnotě 220u je doba cca 7s. Pro žárovku do 200W triak nepotřebuje chladič.

SMILEK:
Tak na tomto jsem začínal před třiceti lety (jen ten šváb se jmenoval MAA436)  ;) a ještě před dvěma lety mi to (na PIRko) budilo vánoční stromeček. (Dnes už jede na Foxtrot.)

Potíž je Pentodo v tom, že to má jen pět nevýhod:

a) Tazatel podle dotazu zjevně není bastlíř. Bude mu to muset někdo udělat.
b) 100Kč je tak možná za materiál. S prací to bude trochu dražší.
c) V blízkosti žárovky (nebo i jinde) se to bude celkem blbě chladit.
d) Výrobce tohoto vynálezu bude mít právní zodpovědnost (22/1997 a spol.)
e) Pokud se to pokazí,  bude se to těžko rychle měnit kus za kus. Na žebřík se bude muset 2x.

Pro chudého kutila v elektronice to samozřejmě může být cesta (a sám jsem jí kdysi dávno prošel, nestydím se za to ...).

PS: Nevím, jak tazatel, ale já bych chtěl mít při průchodu chodbou světlo hned (za sedm sekund už jsem na chodníku před domem). Tak bych to dal aspoň 10x rychlejší :).

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana