Je možné prodloužení životnosti klasické žárovky pomocí diody?
SMILEK:
U diody převažují negativa (viz výše).
Tomáš Fuk: výrazně lepší, ale stále se řeší přítomnost dalšího prvku.
Osobně mám výbornou zkušenost se semaforovými žárovkami (5x delší životnost), používám je právě na chodbách s PIR. Jsou dražší, ale nemusí se často na žebřík ;). A když už shoří, obvykle neskončí likvidací relé PIR čidla a vyraženým jističem.
Václav 3:
Nevím jaké používáte provedení semaforových žárovek, já mám velice dobrou zkušenost s žárovkami Osram Signal, ovšem je třeba počítat s tím, že se jedná o žárovky podžhavené, jas je tedy nižší, jinak jsou velice odolné, otřesuvzdorné a mají kvalitní patici a v ní pojistku.
Jaroslav Hasala:
Existují pohybová čidla s postupným náběhem, tedy pozvolným rozsvěcováním. Možná by to bylo v této situaci nejjednodušší řešení.
Jindra S.:
Tak o některých věcech jsem neměl ani tušení - semaforové žárovky nebo konkrétně Osram signal.
Mosfetový náběh vynechám - přece jen to je více součástek s možnou komplikací, ale ten předřazený termistor vyzkoušim před nákupem žárovek. Jakou hodnotu odporu z dostupných navrhujete: http://www.gme.cz/cz/elektronicke-soucastky/termistory-ntc-ochrana-pred-proudovymi-narazy/010030037.html?
Fuk Tomáš:
Moc možností bohužel nemáte, protože skladem dlouhodobě vedou pouze
10 ohm/5W (35 Kč) a 8 ohm/1,8W (8 Kč).
Ten 10-ohmový/5W se s 75-wattovou žárovkou ohřeje asi na 45°C a se 150-wattovou odhaduji asi na 65°C. Výš bych už nešel. Při montáži je třeba dát pozor na vodiče, aby se ho nedotýkaly a neprotavila se jejich izolace.
Pro žárovky 25-40W bych použil dva seriově zapojené 8-ohmové/1,8W např. po jednom do L i N přívodu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana