Je možné prodloužení životnosti klasické žárovky pomocí diody?

<< < (6/7) > >>

Josef Pentoda:
Pavle.
        neřeším zda je tazatel bastlíř. Ani nikoho nenavádím k výrobě. Pouze jsem uvedl možnost jak dosáhnout prodloužení životnosti žárovky. A s obvodem MAA  436 má hodně málo společného i když už je i tento U2008B je starý. Ale naprosto nelze srovnávat s MAA 436, která byla nepředvídateln á o rušení ani nemluvě.

SMILEK:
OK. Považoval jsem jen za nutné uvést i další aspekty takového zapojení,  zejména s ohledem na tazatele. Jistě by se dala najít i různá další řešení.
Mám pocit, že podomácku vyrábíme kolo (totiž semaforovou žárovku ;) ).

Kamil Novák:
Před měsícem jsem kupoval pro náš dům žárovky 75W za cenu 5,90 Kč/ks.
Má tento dotaz vůbec ekonomický smysl ?  :-\

Jindra S.:
Tazatel tak trošku bastlíř je nebo se za něj alespoň považuje.  :)

V nejhorším na to elektronické zapojení dojde - na první pohled sice ekonomicky nevýhodné při ceně žárovek, ale předpokládá to stálou dostupnost žárovek za tuto cenu (což není po umělém zákazu jisté) a chuť měnit žárovky (na čidla mám dohromady 7 žárovek - dvakrát dvě v chodbě, po jedné na dvou záchodech a jedno venku - paradoxně venku jsem žárovku za 4 roky neměnil.).

Zkoušel jsem včera termistory a výsledek je trošku rozdílný od očekávání - vzal jsem dva 10 ohmové a i při zapojení v sérii se efekt pozvolnéhého rozsvícení nekoná. (odpor klesá od 5 ohmů k cca 1). Buď by to chtělo termistory s větši hodnotou nebo elektronické zapojení. Ale aspoň jsem změřil napětí v síti - 239 V (takže v normě, ale taky to životnosti nepomůže)

Při té příležitosti jsem zkusil i zapojení s diodou a nepůjdu do toho - bliká mi to.  :-[

Neexistuje nějaký hotový výrobek na stmívání? (Něco jako časové spínače - krabička asi jako od sirek)

navstevnik_z_Brna:
Hotové stmívače samozřejmě existují,hned první odkaz na google:
wewewe http :// internetovy-obchod.msbox.cz/elektronika/osvetleni/stmivace/f-1-s-50-cp-2070-c-7593/
(odstranit mezery)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana