Co je to vodič pro ochranné pospojování ?
panpztetr:
Co hrozí, když u cca 60 let starého domu není ochrané pospojování provedeno?
Jirka Š. Svejkovský:
Co by hrozilo, jenom úraz. Až někde uhnije 60 let starý drát a dotkne se kovové části nepřipojené k zemi, počká si na prvního nešťastníka.
panpztetr:
Teď jen teoreticky, jaká je šance, že mi ze zásuvky ve zdi vypadne drát a dotkne se kovového topení nebo vany na druhém konci kioupelny??
Jan Alin:
Citace: panpztetr 05.10.2010, 19:57
Teď jen teoreticky, jaká je šance, že mi ze zásuvky ve zdi vypadne drát a dotkne se kovového topení nebo vany na druhém konci kioupelny?
Minimální, to se snad ještě nestalo. Ovšem kvůli procházce drátu ze zdi se pospojení nedělá. Prakticky už bylo dost úrazů el.proudem v koupelnách, zkuste pohledat a začíst se do děje proč se tak stalo. Zvláštní kapitola jsou paneláky nebo činžovní domy.
Jirka Š. Svejkovský:
Možná jsem to napsal příliš .... rychle.
Zkusím to trošku jinak.
Napětí je definováno jako rozdíl potenciálů. Pokud bude na vašem chodidle jiný potenciál, než na vaší ruce, která se dotýká porouchaného zařízení, tak bez dalších opatření se stanete vodičem, kterým díky rozdílu potenciálů protéká proud. Au.
Ochranné pospojování se snaží na všechna nebezpečná místa přivést potenciál shodný s potenciálem země (tedy ten, jaký se vyskytuje na vašich chodidlech). Potom i v případě poruchy vámi protékat žádný proud nebude, protože bude všude okolo vás stejný potenciál (libovolně velký, ale stejný).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana