JAN HÁJEK: Blesková válka č. 4 – předělávat hromosvod nebo ne?
Jan Hájek:
Nová řada norem s sebou kromě návodu, jak ochranu před bleskem realizovat, přinesla hlavně objasnění principů ochrany před bleskem a jejich vysvětlení. Tyto principy jsou již od konce 18. století stejné a tak se normy od počátku 20. století v principech od sebe moc neliší ...
Zdroj: zde...
Jak byste reagovali na tuto související otázku vy?
Jaroslav Ratiborský:
Předělávejteee eeeeee a hlavně používejte ten nejlepší materiál.
Jen vzhůru k ještě dokonalejší ochraně před bleskem.
Jiří Schwarz:
Jsem realista - kolik je u nás domů, kde byl vybudován "kdysi" nějaký hromosvod a od té doby nikoho ani nenapadlo:
- upravit jímače a jejich připojení "alespoň" podle ČSN 34 1390/1970
- doplnit na objektu hlavní ochranné pospojování spojené seriozně s hromosvodem
- provést alespoň "nějakou" kontrolu, revizi,...
- do kolika takových objektů se trefil blesk a udělal tam větší škodu
Je daleko větší pravděpodobnos t, že mě okradou r.(píp), že mě porazí auto, že mě zmlátí fandové nejmenovaného fotbalového klubu,... než že se do mého domu trefí blesk...
Tím, co jsem napsal, nechci nikoho odrazovat od předělání hromosvodu a tím zlepšení ochrany před bleskem...
I když již před mnoha léty Mark Minasi v knize IBM PC Velký průvodce hardwarem popisuje jak je dobré udělat na přívodním napájecím kabelu k PC uzel jako ochranu před bleskem...
Jan Alin:
Citace: Jiří Schwarz 14.09.2010, 21:00
I když již před mnoha léty Mark Minasi v knize IBM PC Velký průvodce hardwarem popisuje jak je dobré udělat na přívodním napájecím kabelu k PC uzel jako ochranu před bleskem...
Je jasné že by to jako dnešní svodič přepětí nefungovalo ale docela by mě zajímalo jaký vliv toho uzlu by se naměřil seriózním měřením oproti rovné šňůře, smyčka to je a impedanci má.
Neberte to prosím tak že bych uzel prosazoval jako ochranu před bleskem společně s hromničkou, to určitě ne. Ale stejně by mě to zajímalo, možná námět pro někoho kdo má možnost takové měření provést. ;)
Jaroslav Ratiborský:
Propagátoři-výrobci a nejen výrobci-tedy prodejci tzv. přepěťových tu jistě smysluplně vysvětlí,jak je tato jednoduchá pomůcka nevyhovující platným normám oni už ví jak na to.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana