Byli bychom na tom dnes lépe pokud bychom měli Schuko?

<< < (6/9) > >>

Jan Franěk:
No vidíte. A nedávno jsem po jednom nešťastníkovi řešil indukční desku. Oprava za 7tis. Záruku neuznali. A nebyla jediná, za poslední cca 3 roky.  Tak nevím.

Jaroslav Hasala:
Citace: Jan Franěk  06.09.2010, 22:15

Nevím, ale znám několik spotřebičů, které při prohození fáze s pracovní nulou, prostě odejdou. Třeba takové plynové kotle. Už jsem viděl TŘI které po zastrčení do rozdvojky (majitel potřeboval zásuvku ještě na něco jiného) potřebovali servisní zásah. Oprava okolo 3-5 tis.

No ano, u jednoho typu plynových kotlů (tuším z Itálie) bylo nutné dodržet polaritu L a N, jinak správně nefungoval, respektive nefungoval vůbec. Souviselo to s kontrolou přítomnosti plamene. Že by ovšem kotel kvůli tomu "odešel",  o tom jsem nikdy neslyšel. Co vím o několika případech, kdy se toto stalo, vždy to bylo řešeno v rámci záruky, vždy došlo k "zázračnému oživení" po odstranění roztrojky nebo prodlužovací šňůry. V případech, které uváděl kolega Franěk, bych osobně spíše podezdříval servisní techniky ze snahy něco si přivydělat, s tímto jsem se už také několikrát setkal. Nechci samozřejmě tvrdit, že to tak v těchto případech bylo, ale je to zvláštní a každopádně bych si nechal od servisního technika podrobně vysvětlit, co vlastně odešlo a hlavně proč.  ;)
Každopádně, toto řešení bylo dost problematické a v současné době to snad už nikdo nepoužívá.

Fuk Tomáš:
Citace: Jaroslav Hasala  06.09.2010, 22:54

No ano, u jednoho typu plynových kotlů (tuším z Itálie) bylo nutné dodržet polaritu L a N...
Každopádně, toto řešení bylo dost problematické a v současné době to snad už nikdo nepoužívá.

Kdepak u jednoho z Itálie - bylo to dost běžné řešení a ocitoval bych např. z manuálu Junkers Eurostar (který se ještě před 4 roky prodával):
"U dvoufázových sítí (IT-síť): Pro dostatečný ionizační proud vestavět mezi vodič N a připojení ochranného vodiče odpor (obj. č. 8 900 431 516).
Fázový vodič se připojuje na svorku L, nulový vodič na svorku N a ochranný vodič (zeleno/žlutý) na svorku označenou symbolem uzemnění. Pokud se pro síťové připojení použije kabel se zástrčkou, doporučuje se dodržet zásadu umístění fázového kabelu (při pohledu ze předu od kolíkù) na pravý kolík. Současně se doporučuje provést kontrolu rozvodu v zásuvce. Fáze vlevo, nulový vodič vpravo a ochranný vodič na kolíku."

Václav 3:
Citace: Jan Franěk  06.09.2010, 22:15

Netroufnu si posuzovat, který z těch systémů je lepší. Ale některé reakce měli spíše "politický" podtext, asi díky naší minulosti.

Bohužel tomu tak je, politický podtext má všechno možné. Jeden můj známý (bohužel už mrtvý) kolega, který začínal dělat elektrikařinu již za první republiky, říkal, že zásuvky s kolíkem zvolili po 1. sv. válce naši elektrotechnic i proto, abychom měli něco jiného než v bývalém Rakousku - Uhersku.

Pokud vím, tak se dokonce ve druhé polovině 80. let uvažovalo u nás o přechodu na Schuko, který se možná neuskutečnil i díky změnám po r. 1989 - takže zase trochu politika, byť jiného typu.

Jinak si myslím, že vzdávat se vymoženosti, kterou nám naše zásuvky dávají, t.j. pevného pořadí L-N, je zbytečné a prozatím neznám elektrikáře, který by dával v dnešní době fázi vpravo. Už jen pro pořádek a snazší práci při revizích. Jinak text použitý v normě mi připadá jako opsaný (po přeložení) z norem DIN

Petr Doležal:
Citace: Václav 3  07.09.2010, 09:05

. . . Jinak si myslím, že vzdávat se vymoženosti, kterou nám naše zásuvky dávají, t.j. pevného pořadí L-N, je zbytečné . . .

(jednicka)
Položme si otázku: Co pozitivního by nám přineslo, když bychom dávali fázi napravo? Barvoslepého elektrikáře, který nerozezná modrou od černé a kterému by to ulehčilo montáž předem vylučuji.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana