Byli bychom na tom dnes lépe pokud bychom měli Schuko?

<< < (5/9) > >>

František Šohajda:
Možná naši dědové chtěli to,jak jsem viděl na starých /bakelitových/ vidlicích a zásuvkách že PE kontakt byl mnohem silnější /větší/ jak L a N kontakty...Spo lehlivější přizemění a možná i bezpečnější !...Větší styčná plocha.

Jan Kelbich:
Citace: Miroslav Minařík  05.09.2010, 21:30

Náš kolík měl logiku tehdy, když jsme instalovali systém nulováním a potřebovali polarizované zásuvky.

Pane Minaříku, můžete mi, prosím, vysvětlit, jaký význam má polarizovaná 1f zásuvka pro nulování ? Já jsem na žádný nepřišel.

Jirka Š. Svejkovský:
Polarizace je bezpředmětná i u TN-C. Třívodičový pohyblivý přívod byl povinný vždy (ČSN 34 1010 a navazující). Bez ohledu na provedení ochranného vodiče v instalaci.

Jan Franěk:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  06.09.2010, 18:39

Polarizace je bezpředmětná i u TN-C. Třívodičový pohyblivý přívod byl povinný vždy (ČSN 34 1010 a navazující). Bez ohledu na provedení ochranného vodiče v instalaci.

Nevím, ale znám několik spotřebičů, které při prohození fáze s pracovní nulou, prostě odejdou. Třeba takové plynové kotle. Už jsem viděl TŘI které po zastrčení do rozdvojky (majitel potřeboval zásuvku ještě na něco jiného) potřebovali servisní zásah. Oprava okolo 3-5 tis.

Netroufnu si posuzovat, který z těch systémů je lepší. Ale některé reakce měli spíše "politický" podtext, asi díky naší minulosti.

Jan Kelbich:
Citace: Jan Franěk  06.09.2010, 22:15

Nevím, ale znám několik spotřebičů, které při prohození fáze s pracovní nulou, prostě odejdou. Třeba takové plynové kotle. ....

Jo, tak tohle jsem slyšel o počítačích Commodore Amiga. Jsem-li dobře informován, tak jejich zdroj byl skutečný paskvil. "Střední" vodič byl spojen se sekundárem zdoje. (!)
V každém případě to ale považuji za vadu spotřebiče. (Např. u těch CA to verze pro Německo pochopitelně neměly.)
A pokud jde o ty kotle, už se to tu probíralo, ale vždy se doposud uvádělo, že pouze nefungují (jedna elektroda hlídače plamene je prý tvořena PE).

Já osobně mám za to, že vypuštění požadavku levostrané fáze z ČSN byl dobrý nápad, jelikož takto výrobci spotřebičů na to již nemohou spoléhat a to je nutí výrobky dělat správně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana