Proč nemusí být proudový chránič na elektrickou troubu?
Jan Alin:
Citace: Milan Illek 01.09.2010, 14:24
Rukavice, to byla reakce na to, jak dostat dotyk s ostatními spotřebiči na úroveň těch, o nichž uvádíte, že jsou k používání v ruce ve tř. II.
To jste taky mohl nabídnout galoše nebo izolační koberec ;). nic se nemá přehánět, ani šetření ani bezpečnost.
IM:
Citace: Jan Alin 01.09.2010, 14:32
To jste taky mohl nabídnout galoše nebo izolační koberec ;). nic se nemá přehánět, ani šetření ani bezpečnost.
Já to nenabízím, pouze porovnávám.
Rudolf Šála:
Citace: Jan Alin 01.09.2010, 13:28
Tak jsem si to znovu přečetl a něco mi nesedí. Proč je jako argument pro osazení chrániče používána hrozba poškození zdraví? Argumentem má být znění normy nebo zákona. Zásuvka bez proudového chrániče, pokud je správně zapojena a odjištěna je bezpečná a při poruše dojde k vybavení jističe a nedojde k úrazu, zvlášť v soustavě TN-S. Spotřebiče které jsou určeny k používání v ruce jsou již dnes ve tř.II což je samo o sobě ochrana dostatečná. Chránič pouze zvýší úroveň bezpečnosti ale jeho vynechání stále zanechá zařízení bezpečné.
Ano, zásuvky mají být přes chránič ale jeho vynechání v odůvodněných a normou povolených případech (mrazák, PC,....) nezpůsobí přímé nebezpečí úrazu. Už mockrát jsem tady v diskuzích četl argument že je ohrožen život když se ušetří peníze za chránič, není to pravda a nikdy nebyla. Kdo si myslí že chránič zachrání dítě které si strčí prst do fáze ten o chráničích a jejich funkci moc neví. Držme se norem a vynechme emoce a lobistické snahy.
Tak jinak, proud nad 30mA muže zpusobyt zástavu srdce. Porovnejte si schválně co vybavý dříve když dokončíte (svým tělem) obvod mezi L a PE, 30mA nebo 16A? A že je většina spotřebiču II. třídy neznamená že ty I. třídy nejsou. A taky není argument že když se takové nehody nedějí každý den že se nemohou stát. Raději bych se nespoléhal na bezpečnost všech spotřebiču nebo chytrost laika. Najdou se mezi nimi i kutilové schopní si vypnout omylem jiný okruh a jít si namontovat novou zásuvku (zle)
Jan Alin:
Citace: Rudolf Šála 01.09.2010, 15:02
Porovnejte si schválně co vybavý dříve když dokončíte (svým tělem) obvod mezi L a PE, 30mA nebo 16A?
Kupodivu ve většině případů v praxi nedojde k vybavení ani jednoho přístroje. Vzhledem k tomu že to mohou číst laici tak vám nedoporučím vlastní zkoušku ale věřte že vzít do ruky fázi za chráničem 30mA vás může zabít a nevybavit přitom chránič který je v pořádku. Běžný proud při kterém chránič vybaví je kolem 21mA, při proudu 15mA již velmi velké procento lidí nedokáže ovládat svalstvo a tak se vědomě nemůže pustit (jistě by se našla vyjímka ale o tom to není), člověk umírá a chránič nereaguje.
Nejsem odpůrcem chráničů, jsem jen odpůrcem jejich bezhlavého osazování kamkoli a prosazování jejich užitečnosti falešnými argumenty typu "to vám nestojí rodina za 5000,-?". V případě že se držím kostry přístroje která je dobře spojena s ochranným obvodem a dojde ke zkratu fáze na tu kostru tak nedojde k mému usmrcení, dovolím si tvrdit že za normálních okolností si toho ani nevšimnu. Zkuste si spočítat jaký proud vámi bude v tu chvíli protékat než dojde k vybavení jističe a to v době do 0,4s jak předepisuje norma pokud se bavíme o síti TN-S.
Pavel Ryšavý:
Šála: Ani Fi s Ind=30mA vám nezaručí že Vačím ctěným tělem neprojde proud nepřesahující 30mA.
Alin: Ano máte pravdu, nic se nemá přehánět, ale ruku na srdce pokud si mohu vybrat mezi spoléháním se na to, že jak instalace tak veškeré spotřebiče v domácnosti po dobu jejich životnosti budou O.K. a mezi jednoduchým zařízením (a levným), které slouží jako doplňková ochrana tak si vyberu tu druhou variantu.
Vysvětlit pětileté dceři, že než se opře o pračku měla by si oťukat vadaskou je asi nereálné.
Spoléhat se na to, že nikde nic neupadne, nikde se nic neprodře, nic nikdo ničím nepřiskřípne a všechny spoje jsou i po letech opravdu vodivé je taktéž z říše snů.
Chránič sice taky nezachrání úplně všechno, ale i toto mi stačí (pokud někdo nevynajde něco lepšího a spolehlivějšíh o).
Vždyť ten krám stojí míň než jedno tankování do auta.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana