Má se stát odsávání elektřiny z atmosféry zdrojem energie budoucnosti?
Fuk Tomáš:
Citace: Heron 26.08.2010, 20:23
Nikola Tesla až ve třetím odstavci? Obvykle je už v záhlaví článku.
Je to nesmysl, obzvláště jako panely na střeše domu. Už jen toto samotné totiž odporuje tomu, že by to mělo zabraňovat bleskům. To by se ten náboj z atmosféry musel sbírat v úplně jiné výšce.
I když... nejnovější mrakodrapy už by k tomu měly blízko...
Tipnul bych si, že chtějí nějak využívat zvýšené intenzity elektrického pole v malých výškách, příp. v kombinaci s ionizací vzduchu - ale pokud vím, získatelné množství energie je nepatrné. Ono prásknutí hromu vypadá impozantně, ale to proto, že je soustředěno v krátkém čase. Celková energie nic moc, a % ročního využití by bylo taky malé.
Lubomír Jindra:
V Česku by se to neužilo, už jen kvůli sousedské závisti:
"Představ si Máňo, včera sousedovi dvakrát prásklo do panelů! Zmetek zase dneska večer čumí na bednu zadarmo!"
A pak ještě druhý problém - stát. Pokud by se to náhodou podařilo rozjet, tak stát prohlásí, že všechny blesky patří jemu (podobně jako třeba voda) a lapače blesků by zpoplatnil.
Ostatně taková daň na sto procent přijde i v budoucnu na všechny fotopanely, protože sluneční záření také patří státu - jak jinak :D Je to jen otázka času, až přejde módní vlna ekodotací, respektive pokud nastane čas, že fotopanely začnou skutečně fungovat. Na to vsadím svou dobrou pověst :D
Heron:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 26.08.2010, 20:56
Pane Herone, to je zajímatý názor. Mohl byste jej trošku rozvést? Určitě máte pro svá tvrzení pádné argumenty. Rád bych se dovzdělal. (poklona) .
Asi bych se měl registrovat. Je mi poněkud trapně, když ostatní zde chodí s kůží na trh s plným jménem a já jen s přezdívkou.
Který názor myslíte? Je mi líto génia (jakým Nikola Tesla nepochybně byl ), který je spojován s věcmi, před kterými jeho reálné přínosy světu blednou. Přinesl třífázový střídavý proud, jeho výrobu a transformaci a zabýval se rezonancí. To je jeho přínos lidstvu. Mnoho článků mu přisuzuje fantasmagorick é (ve smyslu, nikdo to dodnes nedokáže a z Teslových pozůstalostí to neplyne) vynálezy jako přenos energie beze ztrát a to, čemu se dnes říká free energy.
Pokud se jedná o ty panely na střeše domu, které mají zabránit bleskovým výbojům (tím, že odeberou náboj), tak: střecha, do které běžně vrazí blesk jednoduše nemůže odebírat náboj a skladovat jej. Blesk není nic jiného. než proražení dielektrika, v tomto případě vzduchu s určitou vlhkostí. To znamená, že takový "panel pro odebrání náboje" by musel být izolován od budovy (země). Ale jak pak zabránit výboji přes lépe vodivé prvky?
Fuk Tomáš:
Citace: Lubomír Jindra 26.08.2010, 22:16
Ostatně taková daň na sto procent přijde i v budoucnu na všechny fotopanely, protože sluneční záření také patří státu - jak jinak :D Je to jen otázka času
Proč mluvíte v budoucím čase? Výnosy z fotopanelů jsou zdaněny již dnes. Jen si nejsem jist, zda ze zaplaceného zdravotního a důchodového pojištění bude možné financovat servis :D
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Heron 26.08.2010, 22:33
Asi bych se měl registrovat. Je mi poněkud trapně, když ostatní zde chodí s kůží na trh s plným jménem a já jen s přezdívkou.
Který názor myslíte? Je mi líto génia (jakým Nikola Tesla nepochybně byl ), který je spojován s věcmi, před kterými jeho reálné přínosy světu blednou. Přinesl třífázový střídavý proud, jeho výrobu a transformaci a zabýval se rezonancí. To je jeho přínos lidstvu. Mnoho článků mu přisuzuje fantasmagorick é (ve smyslu, nikdo to dodnes nedokáže a z Teslových pozůstalostí to neplyne) vynálezy jako přenos energie beze ztrát a to, čemu se dnes říká free energy.
Pokud se jedná o ty panely na střeše domu, které mají zabránit bleskovým výbojům (tím, že odeberou náboj), tak: střecha, do které běžně vrazí blesk jednoduše nemůže odebírat náboj a skladovat jej. Blesk není nic jiného. než proražení dielektrika, v tomto případě vzduchu s určitou vlhkostí. To znamená, že takový "panel pro odebrání náboje" by musel být izolován od budovy (země). Ale jak pak zabránit výboji přes lépe vodivé prvky?
Aha, možná jsem nepochopil váš příspěvek. Panely na střeše jsou pro mě fotovoltaické panely. Zřejmě jste myslel jiné.
Citace: Heron 26.08.2010, 20:23
Už jen toto samotné totiž odporuje tomu, že by to mělo zabraňovat bleskům. To by se ten náboj z atmosféry musel sbírat v úplně jiné výšce.
Tomu nerozumím.
Když si člověk prohlídne graf průběhu blesku, tak vidí velký proud, prudký náběh a z toho vyplývající katastrofální důsledky. Pokud si ale spočítá plochu této křivky, tak spolu s velkou nejistotou je využitelná energie menší, než práce našeho křečka v kolečku. Ten alespoň běhá každou noc.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana