Bude to argument pro zastánce fotovoltaik výroben?
Miroslav Macek:
Citace: dolacko 07.09.2010, 22:25
Nie je to nič mimoriadne. Ani ďalšie zdroje ktoré som meral nedopadli horšie. Žiadna dodatočná kompenzácia (filtrácia) harm. zložiek sa tu neriešila. Namerané parametre som neporovnával z katalógovými údajmi. Ja som posudzoval spätné vplyvy, resp. pripojiteľnosť zdroja pohľadu jeho vplyvu na kvalitu napätia v sieti.
Logaritmické pravítko v FFT grafe je celkom bežná vec, bez neho by ste nevideli namerané hodnoty v tak vysokej dynamike.
Čo ste očakával na vyšších harm. zložkách? Bežne spotrebiče ich nespôsobujú, a až na niektoré výnimky sú takmer nulové.
Najväčšej chyby pri meraní harm. zložiek prúdov FV zdroja sa dopustíte, ak ich budete vyhodnocovať v pomerných hodnotách v %, čo sa taktiež často robí, nakoľko pri veľmi nízkom výkone zdroja skoro ráno a neskoro večer vám budú vychádzať veľmi vysoké hodnoty prúdového skreslenia. Celkové THDi vám môže vybehnúť aj nad 100%. V absolútnych hodnotách sú však tieto prúdy vyšších harm. zložiek veľmi nízke a teda nepodstatné. Nevyhodnocoval ste to náhodou v percentách? Je to najčastejšie chyba, ktorá sa robí pri meraní harm. zložiek.
Len pre informáciu, prezentované meranie bolo realizované špičkovým analyzátorom triedy "A" v súlade s STN EN 6100-4-30 a STN EN 6100-4-7. Nameraným hodnotám môžete skutočne veriť.
Ty vyšší hodnoty harmonických ráno a večer nevycházejí vyšší náhodou, ale je to proto, že vyšší prostě jsou.
A právě u těch harmonických mezi 20-40 (které v grafu chybí) bývá často alespoň jedna, která nevyhoví přísnějším požadavkům, které jsou na toto pásmo kladeny.
Fuk Tomáš:
Nezbývá než zopakovat: nesprávně interpretujete graf.
Ján Pitoňák:
Citace: Miroslav Macek 07.09.2010, 22:55
Ty vyšší hodnoty harmonických ráno a večer nevycházejí vyšší náhodou, ale je to proto, že vyšší prostě jsou.
Toto je nezmysel. Sú vyššie iba pomerne k zákl. harm. Ak zdroj vyrába 1% menovitého výkonu (v mojom prípade je I=cca 1,5A) bude harmonická o úrovni 0,3A pomerne vysoká (20%) iba relatívne. Z pohľadu vplyvu na sieť je bezvýznamná.
Citace: Miroslav Macek 07.09.2010, 22:55
A právě u těch harmonických mezi 20-40 (které v grafu chybí) bývá často alespoň jedna, která nevyhoví přísnějším požadavkům, které jsou na toto pásmo kladeny.
V grafu nič nechýba!
Čo sa týka veľmi vysokých harm. u týchto meničov, kritická môže byť spínacia frekvencia samotného meniča. Tá je však od zakl. harm. tak vysoko, že odfiltrovať ju, je to najjednoduchši e, čo treba pri návrhu meniča zrealizovať.
Miroslav Macek:
Pokud by harmonické 20-40 v grafu nechyběly, ale byly opravdu tak malé, že nejsou zobrazeny, pak by ta elektrárna byla ve velmi dobré kondici. Myslel jsem, že v grafu nejsou, neboť v datech, která mám k dispozici, hrají větší roli.
Také v katalogových listech většiny měničů se uplatňují více. Ale nic není nemožné.
Kamil Novák:
TO Pitoňák alias dolacko: gratuluji k částečnému vystoupení z anonymity (drinks)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana