Kdo a v které fázi tvorby elektrického zařízení zajistí dimenzování tohoto EZ?
Dobiáš Miroslav:
Citace: Zdenek Hejčl 17.08.2010, 13:06
To Dobiáš Miroslav: A to jako na co?
Poté se sestaví = PRŮKAZ BEZPEČNOSTI ZAŘÍZENÍ= , a to jednou pro vždy (pokud nebude zařízení doplněno ap.)
Revizní zpráva obsahuje větu : zařízení je schopno - není bezpečného provozu /nehodící se škrtni/
A co si vymyslí provozovatel, nebo vlastník je jen a jen na jeho samotném.
Proč by montážní firma zbytečně papírovala, když vše podstatné je v PD a RZ? Které předává uživateli? (wall)
Papír na papír..... (zle)
Již jsem o tom napsal několik příspěvků. Revize jsou technicky neprůchozí, bezpečnost musí být již prokázána v dokumentaci. Vyhodnocovat tuto bezpečnost až ve fázi prováděcí dokumentace mně však nepřipadá včasné. Projektant by musel být přítomen při montáži prakticky trvale. Dimenzování by mělo být provedeno již v dokumentaci pro stavební povolení. Nedává smysl povolovat stavbu, když neznám, zda bude zařízení bezpečně použitelné.
Nejedná se tedy o "papír na papír" . Ale předáním dokumentace skutečného stavu a provedením potřebných zkoušek, předat objednavateli doklady o bezpečném stavu zařízení. Další činnost je již opravdu na provozovateli, ale pokud chce mít zařízení v pořádku, musí tuto dokumentaci kvalifikovaně vést a udržovat v živém stavu, tedy trvale. Nedává smysl sledovat zařízení v jakých-si termínech ap. Potřebuje tedy zajistit kvalifikovanou údržbu. Proto jednou pro celou životnost zařízení.
Jirka Š. Svejkovský:
Pane Dobiáši, nemůžu si pomoct, ale vy musíte být nemocný. Kolegové mi potvrdili, že máte elektrotechnic ké vzdělání. Takže se o provokaci nejedná. Máte vůbec alespoň hrubou představu o tom, jak je zajištěna bezpečnost VTZ elektro?
Něco vám řeknu. Víte jak si já ověřuju beznapěťový stav přípojnic 22kV? Podívám se do papíru a jdu tam. NEEEEE dělám si prdel! Ten, kdo mi to vypne, tak si to i vyzkratuje, uzemní, zapíše do příkazu B (jediný papír) a pak přijde a rukama šáhne na šíny. Ty vaše bláboly o papíru, který někomu zajistí bezpečnost do smrti smrťoucí mě dost iritují. Žádný papír nikomu nikdy bezpečnost nezaručil.
VTZ elektro může být navrženo jak chce, montováno jak chce. Revizák je poslední, kdo může ověřit účinnost ochrany před NDN. Jestli vy nevíte jak, já to vím, můžete se u mě objednat na školení. Já u revize žádný papír nepotřebuju. Mám svojí bednu (plastovou v ruce) a bednu (na krku). A k tomu intenzivní studium.
Zdenek Hejčl:
TO Dobiáš Miroslav:
Teoreticky a fakticky bezpečnost nikdy a nikdo papírově nevyřešil, ten poslední v článku řetězce, kdo to kontroluje a může fakticky ovlivnit je RT....
A jak píše kolega Jirka Š. Svejkovský:
Něco vám řeknu. Víte jak si já ověřuju beznapěťový stav přípojnic 22kV? Podívám se do papíru a jdu tam. NEEEEE dělám si prdel! Ten, kdo mi to vypne, tak si to i vyzkratuje, uzemní, zapíše do příkazu B (jediný papír) a pak přijde a rukama šáhne na šíny. Ty vaše bláboly o papíru, který někomu zajistí bezpečnost do smrti smrťoucí mě dost iritují. Žádný papír nikomu nikdy bezpečnost nezaručil.
Hmmm ten papír kvalitní a bezpečný, pokud se použije správně a dostatečně, tak bezpečnost a čistotu spodního prádla jistě zaručí.
Ovšem nikoli před elektřinou. ;)
Dobiáš Miroslav:
Pane Svejkovský, můžete si být jist, že jsem duchovně zdráv. váš přístup k odpovědnosti znám, alespoň tak, jak jsem si jej odvodil z Vašeho projevu. To co popisujete, ukazuje na to, že jste nepochopil (nebo nechcete pochopit) nutnost změny, která je vyvolána jiným uspořádáním požadavků k zajištění bezpečnosti el. zařízení. Z toho co jste napsal je vidět, že nerozlišujete oblast stanovení bezpečnosti a oblast práce na el. zařízení. "B" příkaz je samozřejmě důležitý dokument pro práci na el. zařízeních vn, ale v některých případech i na nn. To nemá nic společného s tím, co popisuji. Vezměte si tedy své "bedny" , a přidejte na studiu.
Pro ostatní: Dokud se neprobere nějaká forma SOD, nemusíte mít obavy ze změn, ale také se vám nesmí stát nějaký průšvih. Pokud jste OSVČ, v případě průšvihu ručíte vším co máte. Snad o tom víte. Pokud se případný poškozený bude chtít kvalifikovaně bránit, nemáte v současné pozici žádnou obranu.
Pozdravuji ostatní, kteří potvrdili moji identitu.
Zdenek Hejčl:
Jen pro pobavení:
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana