Kdo a v které fázi tvorby elektrického zařízení zajistí dimenzování tohoto EZ?
Složil František:
K odpovědi pana Milana Illka:
"Projektant dimenzuje el. zařízení od počátku projektu, avšak v různém stupni detailnosti. Proto na dotaz neexistuje exaktní odpověď.
V DPS by mělo být vše jasné, viz odpověď #6."
Vždyť Vy jste na to pane Illku exaktně odpověděl (viz 1.a 3.věta).
A pan Petr Doležal a pan Jiří Švejkovský taktéž.
Co k tomu chcete víc dodávat?
Problém je asi v tom, kdybychom se chtěli něco více o dimenzování EZ v projektu (resp.z některé jeho části) dovědět, tak nás téměř každý odkáže do určitých míst.
A kdo by se měl více zajímat o základní parametry (dimenzování) EZ,
z projektu vyplývající a zda odpovídají skutečnosti, než revizní technik?
Dobiáš Miroslav:
Citace: Lubomír Jindra 15.08.2010, 23:02
Miroslav Dobiáš všeobecně upřednostňuje výpočty nad měřením. Tak mě tak napadla otázka jak projektanti počítají zkratové proudy na nových přívodních vedeních k budovám atp. bez jakéhokoli měření?
Příklad:
K tomu aby byl proveden výpočet zkratového proudu, potřebuji znát vnitřní impedanci zdroje + impedanci distribučního vedení + impedanci onoho projektovaného přívodního vedení, dále uložení všech těch vedení pro výpočet oteplení...
Jak zjistí projektant tyto informace o zdroji (trafo) a distribučním vedení?
Používají se nějaké koeficienty? Nebo si to před vlastním výpočtem změří? Poskytne údaje distributor?
Nevím jak se při výpočtech projektu postupuje.
již jsem o tom psal, tak-že ještě jednou
Co uděláme předem. - oslovíme a získáme zákazníka
Ať chceme nebo nechceme musíme se s ním dohodnout na zadání tzn. musíme od něho získat alespoň soupis předpokládanýc h provozovaných spotřebičů. K tomu musíme mít od něho zákresy budovy a zákres situace. Zpravidla budeme muset jeho požadavky urovnat, ale nakonec bychom měli mít v ruce obchodní smlouvu.
Co uděláme dále – určíme přípojný bod (dohodneme na RZ), a zde písemnou formou získáme parametry sítě v tomto bodě. (jsou povinni tyto hodnoty předat)
Co dále.- provedeme prvotní návrh zařízení(zatím bez výpočtů), ten odsouhlasíme se zákazníkem samozřejmě písemně.
Nyní již můžeme začít navrhovat rozvaděče a jednotlivé obvody, můžeme také přiřazovat vodiče, jištění. Po této fázi opět návrh předložíme k odsouhlasení. Pokud zákazník souhlasí, můžeme přikročit k dimenzování zařízení: tedy výpočtům a ke stanovení podmínek k zajištění bezpečnosti navrhovaného zařízení. Kde výpočty nevyhovují, musíme zařízení osadit jinak. Znovu nevyhovující obvody přepočítat atd., a to až bude vše vyhovovat. Výsledkem návrhu pak bude dokumentace se strukturou dříve avizovaného průkazu bezpečnosti.
Co dále – Návrh předáme montážníkům, vše by mělo být smontováno podle návrhu. Pokud jsou nutné odchylky, montážníci musí nahlásit změny, tyto musí být znovu zahrnuty do návrhu a znovu musí být provedeny dílčí výpočty. Teprve potom může montáž pokračovat. Během montáže musí být provedena měření, ale jen ta která mají logiku a průchodnost . Při montáži je potřebné vést stavební deník. Vše směřuje k investorskému dozoru.
Po provedené montáži se zařízení uvede pod napětí (i postupně), oživí se, prověří se funkce ap.
Zde je prostor pro techniky (úmyslně nepíši revizní). Poté se sestaví = PRŮKAZ BEZPEČNOSTI ZAŘÍZENÍ= , a to jednou pro vždy (pokud nebude zařízení doplněno ap.)
Vše se pak předá zákazníkovi(např. jeho elektroúdržbě)
Jednotlivé potřebné parametry se získají např. z katalogů výrobců, některé z norem /např. maximální vypínací časy/ atd. je to prostě mravenčí a velmi náročná práce. Ale to už tady také bylo v příspěvku p. Doležala
Zdenek Hejčl:
To Dobiáš Miroslav: A to jako na co?
Poté se sestaví = PRŮKAZ BEZPEČNOSTI ZAŘÍZENÍ= , a to jednou pro vždy (pokud nebude zařízení doplněno ap.)
Revizní zpráva obsahuje větu : zařízení je schopno - není bezpečného provozu /nehodící se škrtni/
A co si vymyslí provozovatel, nebo vlastník je jen a jen na jeho samotném.
Proč by montážní firma zbytečně papírovala, když vše podstatné je v PD a RZ? Které předává uživateli? (wall)
Papír na papír..... (zle)
Martin Mlkar:
Citace: Lubomír Jindra 15.08.2010, 23:02
Tak mě tak napadla otázka jak projektanti počítají zkratové proudy na nových přívodních vedeních k budovám atp. bez jakéhokoli měření?
Já se prosím přidávám k dotazu také by mě to zajímalo jak se toto v praxi provádí.
IM:
Citace: Martin Mlkar 17.08.2010, 22:49
Já se prosím přidávám k dotazu také by mě to zajímalo jak se toto v praxi provádí.
Přibližně tak:
Musíte znát parametry transformátoru a napětí nakrátko. Jmenovitý proud tr. vydělíte napětím nakrátko [%], vynásobíte 100 a dostanete ef. hodnotu zkrat. proudu za tr., při nekonečném zkrat. výkonu na straně vn. Pro 630 kVA a 6% to je cca 15 kA. Dle délky kabelového vedení se spočítá omezení do místa spotřeby. Další omezení dle pojistek.
Nejedná se o dosažení přesných hodnot, ale o zaručení, že navrhované zařízení bude mít vyšší zkratovou odolnost než může vyvolat zkrat v daném místě.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana