Kdo a v které fázi tvorby elektrického zařízení zajistí dimenzování tohoto EZ?
Dobiáš Miroslav:
Z několika diskuzí je patrný chaos při činnostech na el. zařízeních. Kdo je tedy vlastně odpovědný za dimenzování tohoto zařízení. Jak tímto dimenzováním prokáže, když tedy výpočty nejsou k dispozici a měření jsou neobjektivní ev. neproveditelná, že je toto zařízení bezpečné?
#106#
Petr Doležal:
Citace: Dobiáš Miroslav 07.08.2010, 14:30
. . . Kdo je tedy vlastně odpovědný za dimenzování tohoto zařízení. . .
Projektant
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Dobiáš Miroslav 07.08.2010, 14:30
Jak tímto dimenzováním prokáže, když tedy výpočty nejsou k dispozici a měření jsou neobjektivní ev. neproveditelná, že je toto zařízení bezpečné?
Měření je objektivní (poraďte mi nějaké subjektivní). Mimo jiné prokáže správnost dimenzování projektantem. Nevím jak osatní projektanti, já si u složitějších projektů podklady schovávám, takže výpočty k dispozici mám. To ovšem neznamená, že vám je musím ukazovat. Proveďte si výpočty svoje. Pokud to umíte, musíte dospět ke stejným výsledkům jako já.
IM:
V prvé řadě je potřeba odstranit chaos v pojmech:
- činnost na el. zařízeních = obsluha a práce, nemá nic společného s dimenzováním
- dimenzováním zařízení se neprokazuje bezpečnost
- neprokazuje se, že je zařízení bezpečné, ale jeho schopnost provozu z hlediska bezpečnosti
Kamil Novák:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 07.08.2010, 18:58
To ovšem neznamená, že vám je musím ukazovat. Proveďte si výpočty svoje. Pokud to umíte, musíte dospět ke stejným výsledkům jako já.
Přesně tak.
Navíc já, jakožto RT, bych ani z projektanta výpočty a podobné podklady neloudil. Proč taky?
Projektant je zodpovědný za to co vytvoří a jak k tomu došel je jeho věc a mě je to jedno. (beach)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana