Co má dělat investor, když nemůže sehnat projektanta?

<< < (9/17) > >>

Hugo K.:
Pokud se bavíme o "běžném" domku. Projekt hromosvodu- ano,připojení a umístění rozvaděče/čů-ano,osazení jističi a chrániči-ano,rozdělení okruhů -ano.
Umístění zásuvek,vypínačů a světel by už mohl zakreslit montážník podle skutečnosti.
Od projektu k hrubé stavbě uplyne někdy i několik let,požadavky na umístění se mění. Najednou jako stavebník zjistím, že 5 zásuvek v pokoji nestačí,protože budu chovat rybičky potřebuju jich v pokoji 11.
Myslím,že by bylo vhodné ponechat na koncové úrovni projektu volný prostor pro zakreslení skutečného stavu instalace dle současných potřeb majitele.

raj:
Citace

Spotřebitelé projekt nechtějí, protože k tomu nemají žádnou motivaci.
Za dob komunismu jste dostal ke každé televizi či jinému spotřebiči schema včetně osciloskopický ch průběhů. V Sovětském svazu se šlo ještě dál a k vrtačce jste dostal návod, jak převinout motor.  (mimochodem 2cm tlustá kniha, včetně teorie magnetizmu). Co s tím běžný spotřebitel udělal? Nic. Někam to založil, protože stejně vadnou televizi donesl opraváři a vrtačku vyhodil, či dal do převijárny.
Totéž je s projektem domovní instalace. Běžnému občanovi to nic neříká a pokud se něco podělá doma "na elektrice" tak se zavolá elektrikář a pokud to není schopen bez projektu opravit, tak je bl..c (a mimochodem dle mého názoru skutečně je).
Takže já také nevím o důvodu, proč by se měl prodavač zeleniny trápit s projektem elektroinstala ce svého 20let starého domu. Na druhou stranu to slovo zní velmi magicky a pro elektrikáře-živnostníka by se mohlo stát konkurenční výhodou.

Jan Alin:
Citace: Zdenek Rajmont  28.07.2010, 19:34

Za dob komunismu jste dostal ke každé televizi či jinému spotřebiči schema včetně osciloskopický ch průběhů.

Však se mi takové schema k TV hodilo když se rozjel řádkový rozklad. Podle schema se nalezla chyba, podle uvedených typů tranzistorů se našla naše dostupná náhrada a TV jede dodnes a za pár šupů. Pokud bych dokumentaci neměl tak jsem to mohl vyhodit.

Citace: Zdenek Rajmont  28.07.2010, 19:34

Totéž je s projektem domovní instalace. Běžnému občanovi to nic neříká a pokud se něco podělá doma "na elektrice" tak se zavolá elektrikář a pokud to není schopen bez projektu opravit, tak je bl..c (a mimochodem dle mého názoru skutečně je).

Pokud je v domě použita nějaká automatika tak absence projektu opravu může dost prodražit a to nemusí být elektrikář žádný bl..c.

raj:
Citace

Však se mi takové schema k TV hodilo
Ale Vy také nejste běžný uživatel ...

tomáš buřival:
Myslím že není problém projekt k domku nebo bytu udělat i pro obyčejného elektrikáře. §10 není problém a pokud chci aby to všechno bylo v pořádku, a nemám autorizaci, tak někoho poprosím, aby mi to zkontroloval a orazil.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana