Jak ohřívat přívod vody aby nezamrzla?
Miroslav Minařík:
Přiznám se, že ty dva metry potrubí bude řešit Radek Červený, ale bude to řešit spolužák také, tak si to zde může přečíst.
Pavel Horský:
A nebylo by jednoduší tu trubku nějakým způsobem předělat tak, aby se zakopala a v přechodech opatřila řádnou izolací. Nevěřím tomu, že to nemá řešení bez topného kabelu.
Zdenek2752:
Soused na chalupě má podobný problém. Má ve studni nautilu. Řeší to tak, že když hodně mrzne, nechá lehce vodu protékat. Opravdu to nezamrzne.
On tam na rozdíl ode mne bydlí, takže to může operativně "regulovat".
Vím že to není ideální řešení. Nekamenujte mne prosím, jak je to zde obvyklé.
Miroslav Minařík:
Citace: Pavel Horský 26.07.2010, 18:36
A nebylo by jednoduší tu trubku nějakým způsobem předělat tak, aby se zakopala a v přechodech opatřila řádnou izolací. Nevěřím tomu, že to nemá řešení bez topného kabelu.
Zakopaná bude.
Znovu opakuji. Od země bude procházet zdí širokou 45cm. Jedna strana venkovní, druhá strana nevytápěná místnost. Jakou tedy máš namysli tu izolaci?
Fuk Tomáš:
Citace: Zdenek2752 26.07.2010, 19:55
Soused na chalupě má podobný problém. Má ve studni nautilu. Řeší to tak, že když hodně mrzne, nechá lehce vodu protékat. Opravdu to nezamrzne. On tam na rozdíl ode mne bydlí, takže to může operativně "regulovat".
Citace: Miroslav Minařík 26.07.2010, 20:34
Znovu opakuji. Od země bude procházet zdí širokou 45cm. Jedna strana venkovní, druhá strana nevytápěná místnost. Jakou tedy máš namysli tu izolaci?
Představím-li si znovu tu trubku PP-R Ekoplastik PN16 průměru 40 (JS 29 mm) uloženou tentokrát v 5 cm tlustém Mirelonu a vystavenou mrazu -20°C, tak pro její nezamrznutí je třeba dodávat příkon cca 4W/m délky, a to
a) elektrickým topením
b) zajištěním průtoku vody (počítám-li přitékající vodu +5°C, tak postačí průtok >1,5 l vody/h pro 2m trubku)
a pokud toto nebude, tak za 16 h úplně zamrzne.
Pokud to bude normálně používaná vodovodní přípojka (100 l vody/osobu/den) tak při této izolaci a průtoku to ta tepelná izolace uchrání. Když ale všichni odjedou na víkend, tak to do druhého dne spolehlivě zamrzne.
Protože se v části té 2m délky nebude jednat o venkovní prostředí (-20°C), ale o nevytápěné prostory (cca 0°C), budou ty poměry o chlup příznivější (doba do zamrznutí bude prakticky stejná, ale bude stačit ještě menší průtok).
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana