Jaké jsou v současnosti na českém trhu nejlepší LED žárovky?
Mirek Jákl:
No, konečně trochu odpovědi k jádru věci... :)
A dodatečná omluva Kamilu Novákovi, aby z toho nebyl ten pocit vyhrocení... ;)
Jinak já trendy sleduji, viz např. zde: http://www.ledmania.cz/led-techinfo
Lukáš Rotrekl:
Nedalo mě to a udělal jsem malou srovnávací tabulku. (teda přepracoval z jiného účelu). Srovnávám obyč žárovku, úsporku a LED s celkovým světelným tokem kolem 900lm (žárovka 75W).
Co mě docela překvapilo, je při splnění tabulkových životností poměrně rychlá návratnost LED oproti klasické žárovce. Co mě vůbec nepřekvapilo, je že oproti úsporkám návratnost neexistuje.
Všechny parametry a ceny jsou pro zdroje Philips, cena z Eshopů, pomocí vyhledávače na www.zbozi.cz
Samozřejmě srovnání v některých věcech určitě pokulhává, jedná se o orientační srovnání. Pokud někdo upřesní budu rád. Pak jej zase zveřejněte pro ostatní.
Neodsuzuju tím LED, myslím, že mají budoucnost, ale zatím podle mě ne pro plošné osvětlování.
Radomir Kubíček:
Budete se muset zajímat o katalogové údaje. K porovnání a pochopení údajů výrobků si nastudujte pořádně článek Technologie LED od L po D v posledním Elektroinstala téru (3/2010), který přináší dost novinek a informací o LED. Potom si vyberete sám kvalitní výrobek.
Fuk Tomáš:
Citace: Lukáš Rotrekl 26.06.2010, 11:31
Nedalo mě to a udělal jsem malou srovnávací tabulku. (teda přepracoval z jiného účelu). Srovnávám obyč žárovku, úsporku a LED s celkovým světelným tokem kolem 900lm (žárovka 75W).
Co mě docela překvapilo, je při splnění tabulkových životností poměrně rychlá návratnost LED oproti klasické žárovce. Co mě vůbec nepřekvapilo, je že oproti úsporkám návratnost neexistuje.
Hezké. Každý si to ale musí spočítat sám, podle svých podmínek.
Kdo nejezdí pro každou žárovku jednotlivě do supermarketu v okresním městě (200 Kč/výměnu), tomu ta návratnost LED/žárovka rázem vyskočí ze 4 na 8 let.
A kdo k tomu svůj dům vytápí akumulačkami/přímotopy/tepelným čerpadlem (takže ho 1 kWh elektřiny stojí cca polovinu, a cca polovinu ztrátového výkonu svítidla lze započítat jako užitečné vytápění), tak tomu se stávající LED žárovka nevyplatí nikdy (resp. musela by 8W LED stát cca 300 Kč, aby se mu vyplatila, a ne 1.300 Kč).
Lukáš Rotrekl:
Je mi jasné, že srovnání není všemocné a pro všechny....Ani jsem neměl v úmysly to tvořit. Ale každý má možnost tabulku stáhnout, změnit si parametry podle sebe.
Stejně jako je přehnaných 200 za cestu do super hyper, protože nepojedu zřejmě jen pro žárovku.
Ale jak říkáte, spíše je toto optimistické pro LED.
Dále pak umíme LED pochybných parametrů koupit i za ty 300, ale taky úsporku za 32Kč...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana