Chápu správne rozvod stridaveho elektrického proudu?
Rudolf Šála:
Ano, aby protékal obvodem proud musí být obvod dokončen. (zátěž připojená na dva póly) Jinak naměříte maximálně napětí.
Spojím fázi se zemí myslíte jak? Položit fázový vodič na hromádku hlíny? ;D
Nebo myslíte připojit k nějakému zemniči?
Za normálních okolností když budete stát na suché zemi s fázovým vodičem tak by jste měl cíti nepříjemné brnění jako kdekoli jinde. Nepochybně něco jiného by bylo kdyby jste se spojil se zemničem. Sám si nejsem co by se stalo, tak počkáme na někoho moudřejšího (dance)
Jinak omlouvám se za předchozí příspěvek, trochu jsem se rozepsal až jsem ujel od tématu :)
JOJOK:
Myslím že toto je schéma, ktorá sa nemusí ani popisovať.
Inak doporučujem túto knihu z ktorej som to vyňal je tam všetko od statickej elektriny až po vypočtovú techniku ;)
Príručka pre elektrotechnik a
MilanMal:
No myslím to tak, ze kdyz je spotrebic zapojen, tak k nemu jdou z rozvodny dva kabely, fáze a výše vysvetlovaný nulový vodic.. cili tvori obvod, kterym proteka proud... ale kdyz se dotknu fáze a stojím na zemi, tak jak ste rikal, citim brnení, cili skrze me do zeme proteka proud, to same, kdyz pripojim fázy k zemnici.... takze kdyz mnou proteka proud, tak jak je utvoren obvod?
Rudolf Šála:
Jeli vám život milý tak si nikdy neberte do ruky fázi.
Pokud stojíte na suché zemi s fází v ruce tak by se nic dít nemělo (zem má velký odpor, záleží na ploše kterou se jí dotýkáte a promáčení) až na to že ucítíte napětí.
Když byste stál na rozbahněné a promáčené zemi tak už by to mohlo být nebezpečné, proud by mohl téct přes promáčenou zem s malým odporem do zemniče a přes něj do PEN.
Zemnič je součást hromosvodu ale i Hlavního Ochranného Pospojení kde je připojen PEN.
Pokud byste se přes své tělo spojil L a N nebo např. L1 a L2 tak budete v podstatě jako rezistor, každý z nás má jinak veliký tělní odpor. Tento odpor vymezí velikost proudu protékající zkrz vás.
Raději to nikdy nezkoušejte, nemusel byste to přežít! Nebo se modlete že dřív shoří pojistka než vy! >:D
MilanMal:
To já vsechno chápu, ze kdyz spojim rukama fázi se strednim vodicem nebo dve faze, tak mnou protece proud..... ale nechápu, jak se spojí obvod a protece mnou proud, kdyz budu stát dejme tomu nekde v kaluzi v poli s fází v ruce :) ?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana