Je BE2N3 opravdu prostředí s nebezpečím výbuchu?

<< < (2/6) > >>

Pavel Ryšavý:
Možná je to překlep, ale zamyslel bych se
Nebezpečí požáru hořlavých kapalin je v prostorách, kde jsou kapaliny uchovávány při teplotách hluboko pod teplotou vzplanutí (to je teplota, kdy se nad volným povrchem kapaliny může vytvářet výbušná směs par a vzduchu - typicky nafta - teplota vzplanutí cca 50°C)
K další úvaze mne vede ona poznámka 4. jsou-li kapaliny vodivé; v nevodivé kapalině se nemá co stát, ponořím ji oholený kabel do kapaliny noc se neděje.
Ve vodivé kapalině dojde při stejné konfiguraci pokusu k ohřevu kapaliny průchodem elektrického proudu a z nebezpečí požáru jsme v prostoru s nebezpečím výbuchu (případně se scházíme po výbuchu z okolních vesnic)
Netvrdím že je moje úvaha správná, ale mě připadá i pravděpodobná.

Fuk Tomáš:
Citace: Pavel Ryšavý  20.05.2010, 07:56

Ve vodivé kapalině dojde při stejné konfiguraci pokusu k ohřevu kapaliny průchodem elektrického proudu a z nebezpečí požáru jsme v prostoru s nebezpečím výbuchu (případně se scházíme po výbuchu z okolních vesnic)
Netvrdím že je moje úvaha správná, ale mně připadá i pravděpodobná.

Mně taky, s tím rozdílem, že už při ponořování oholeného kabelu do elektricky vodivé kapaliny si koledujete o elektrický výboj u hladiny, který k zažehnutí koncentrovanýc h par nad hladinou také stačí. Následuje drobné bouchnutí s možným rozprsknutím kapaliny do již ohřátého vzduchu, a o výbušné prostředí je pak postaráno.

Pavel Ryšavý:
Ono se nemusí nic ponořovat, stačí polít svorkovnici, ucáknout na vypínač a já nevím co ještě ...
Ale stejně by mne zajímal myšlenkový pochod normotvůrce (třeba je to fakt jenom překlep při překladu),  Nedostanete se někdo k originálu, nebo překladu do jiného jazyka?

Aleš Dobrovolný:
Tiše doufám, že se jedná o překlep, neboť takovéto nakládání s pojmy "bez" a "s" nebezpečím výbuchu ve mě budí děs.

Nemluvě o tom, že technické řešení (nejen) elektroinstala ce pro prostředí B2 a B3 jsou diametrálně rozdílná.

Ladislav Ženíšek:
... Jen pokud jsou hořlavé kapaliny vodivé....  V bezpečnostních listech by mělo být klasifikováno, ... V projektu stanoveno jak ?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana