Jak postupovat při výrobě rozvaděčů?
Jan Palička:
Citace: Milan Illek 08.05.2010, 23:58
Je to podobné jako s botama. Také je není možné koupit jen tak. Musíte vědět minimálně na jakou nohu.
Dovolím si předložit konkrétní příklad u mých příbuzných, který na otázky pana Mlkara volně navazuje: RD, asi před 10 lety osazena HR, která zároveň sloužila jako rozvaděč pro přízemí. V neobytné části přízemí, prvním patře a v půdním prostoru proveden rozvod TN-S včetně zřízení podružných patrových rozvodnic. Obytná část přízemí ponechána v TN-C (majitelé museli někde bydlet, těžko dělat všechny rozvody naráz). Všechny rozvodnice zazděné, ty horní tuším plastové byly vyskládány na místě, dolní oceloplechová II. třídy byla na stavbu dovezena osazená od výrobce. Před pár lety se pak prováděla rekonstrukce zbytku domku včetně el. rozvodů (TN-S).
Příklad je jen teoretický, už je myslím dávno hotovo. Ale jak by to mělo být? 1/ předrátovat na místě ( >:() či 2/ vysekat rozvodnici, předat ji výrobci, přeskládat, typově odzkoušet a zazdít zpátky? A už jste tu variantu 2/ někdy zažili?
Kamil Novák:
Citace: Milan Illek 10.05.2010, 23:11
Musel byste uvést jaké doklady od toho rozvaděče máte. Pokud nemáte nic, na rozvaděči není nic, rozvaděč nebudete revidovat, jak můžete dospět ke kladnému závěru RZ?
Přece tím, že vlastní rozvaděč (jakožto výrobek) vyloučím z předmětu revize. ;)
Proč bych měl dobrovolně a nesmyslně jít se svojí pokožkou na trh za někoho jiného? :-\
Samozřejmě, že si ověřím např. vyhovuje-li velikost jištění napojeným vývodům,
samozřejmě že si ověřím parametry případných zabudovaných RCD,
samozřejmě že si zjistím hodnotu impedance jedná-li se o vodivou konstrukci,
dokonce si i ověřím parametry případných zabudovaných SPD (ačkoli mne k tomu nic nenutí),
ale nemám jak v terénu zjistit např.hodnoty oteplení, izolační hodnoty, stupeň krytí .....
Samozřejmě, že si vypátrám autora rozvaděče (u VRZ to nebývá problém), samozřejmě že jej do zprávy uvedu a samozřejmě že absenci štítku uvedu nejen do závad, ale tuto skutečnost zdůrazním i do závěru RZ s návodem jak a proč jej získat.
Ale přesto netuším, proč bych měl pouze z tohoto důvodu dojít k závěru že je revidované zařízení tzv. "nevyhovující" ? :-\
Můžete mi napovědět ?
IM:
Citace: Kamil Novák 11.05.2010, 00:32
Ale přesto netuším, proč bych měl pouze z tohoto důvodu dojít k závěru že je revidované zařízení tzv. "nevyhovující" ? :-\
Můžete mi napovědět ?
Neuváděl jsem pouze chybějící štítek, ale ptal jsem se, zda od rozvaděče máte vůbec nějaký doklad. Pokud nemáte nic, nemúžete dospět k závěru o schopnosti elektroinstala ce z hlediska bezpečnosti. To co uvádíte je jakási polorevize rozvaděče s tím, že vlastně žádná nebyla potřeba, protože se jedná o výrobek. Vy jste ale zjistil, že tento výrobek nesplňuje požadavky na něho kladené. Jak si třeba prohlídkou ověříte tepelné ztráty osazených přístrojů nebo krytí, když není uvedeno a nechcete se tím zabývat? Odhadem?
Jan Franěk:
Nemůžu, ani jako RT, posuzovat výrobek, jestli je udělaný správně, nebo ne. To mě přece nepřísluší. Pokud mám pochybnosti, mohu to podstoupit někam jinam, k posouzení.
Osobně to také píši do závad, ale dávám kladnou revizi. Zákazníka upozorním, že je to poměrně vážná závada, sice jen "papírová", ale pokud se něco stane, tak nemá nic v ruce a je v jeho zájmu požadovat to na co má nárok, dle platné legislativy a že je to naprostým standardem, mýt toto v pořádku. Tím mu naznačím, že byl ošizen .
Vždy samozřejmě záleží na mnoha dalších "drobnestech" okolo. Po pár prohlédnutých krabičkách a zapojených zásuvkách, hned víte s kým máte tu čest a podle toho k tomu přistupujete.
Jiří Šmíd:
Vidím to stejně jako pánové Novák a Franěk. Jako RT na rozvodnici mohu posoudit krytí ve vztahu k danému prostoru, způsob montáže, umístění, hodnoty jištění vzhledem ke kabelům, zapojení kabelů atd. Vše jmenované souvisí s montáží a tu posuzuji v revizi, nikoli výrobky mezi které rozvodnice nepochybně patří. Vlastně ano výrobky také, ale pouze vhodnost jejich použití a kompletnost.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana