Jak postupovat při výrobě rozvaděčů?

<< < (29/37) > >>

Martin Mlkar:
Já si myslím, že kdyby někdo znal odpověď na mé otázky možné by se diskuse hodně omezila.

Citace: Martin Mlkar  18.05.2010, 23:17

Abychom mohli vyvodit z celé diskuse závěr.
1. Souhlasíte tedy se mnou, že dle platných norem, vyhl.,  zákonů, apod. není v současné době možné aby rozvaděč vyrobil na místě elektrikář z plastové skříně (rozvodnice) a příslušných jističů, .... ?

2. Případné zkoušky certifikace, štítky apod. je možné doplnit při domluvě s výrobcem rozvaděčů. Např. výrobce udělá kusové zkoušky, výpočty, apod. na základě již smontovaného rozvaděče. Rozvaděč tedy může zůstat namontován, jen výrobce udělá zkoušky u sebe na naprosto stejnou rozvodnici včetně vybavených přístrojů. Následně je potom možné aby rozvaděč dodatečně získal patřičné štítky dokumentaci apod.

Bod 2. je pouze má úvaha jak by to šlo udělat bez vybourávání stávajících rozvaděčů, bude to pravděpodobně dražší než klasickou cestou ale dle mého názoru by to řešení bylo.

PS: Už mám druhé mínus. Přizná se ten kdo mě dává mínusy a za co?

Jirka Š.:
Já bych se možná zeptal na význam ¨výrazu "typová zkouška". To by možná vše vysvětlilo.

Chápu to dobře tak, že výrobce rozvaděče má udělánu nějakou zkoušku na stejný nebo podobný typ rozvaděče, který pak samozřejmě může jemně modifikovat např. co do počtu okruhů a podobně?

Aleš Dobrovolný:
Typovou zkoušku rozvaděče popisuje ČSN EN 60439-1 ed.2 v kapitole 8 Specifikace zkoušek odstavec 8.1.1 Typové zkoušky a vlastní popis zkušební metody je v kapitole 8.2 Typové zkoušky.

A pokud se podíváme do ČSN EN 60439-3 "rozvaděče nn. Část 3: Zvláštní požadavky pro rozvaděče nn určené k instalaci do míst přístupných laické obsluze. Rozvodnice
",  což bude asi nejblíž diskutované problematice, do odstavce 7.1.1 dočteme se větu "rozvaděče pro laickou obsluhu musí být konstruovány jako typově zkoušené rozvaděče nn (TTA)". Popis zkoušek je potom  v ČSN EN 60439-3 kapitole 8 této normy a jejich seznam v tabulce 7.

Petr Doležal:
Koupil jsem si prázdou rozvodnici Combi a tato je ve shodě s ČSN EN 60439-3

František Šohajda:
Citace

Na rozvodnici nalepím štítek :

výrobce:  Alois Rejpavý
                Kotěhůlky 13

Tak se to někdy i dělá....RT to nepozná od pravého....
Jednou jsem se pídil po výrobci a ten vůbec neexistoval... ale rozvaděč měl štítek! (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana