Jak postupovat při výrobě rozvaděčů?

<< < (27/37) > >>

Martin Novák:
Citace: Jan Franěk  17.05.2010, 20:50

Už naposledy. Proč by jste to dělal? Vy máte jako RT pouze posoudit stav zařízení. Pokud na rozvaděči chybí štítek a veškeré dokumenty, je to závada. Protože máte jasně stanoveno, co máte mít za podklady při revizi. Prostě to napište do závad a ať se stará někdo jiný. Pořád nechápu, co chcete vyškubávat. Od toho RT přece nejsou. Nebo se pletu?

Ted bych uprimil pozornost na naprosto zakladni ukol revizniho technika. Posoudit, zda je zarizeni schopno bezpecneho provozu.  A ted se jen zeptam, je domovni rozvadec vyskladany z certifikovanyc h komponentu standartnim zpusobem do certifikovane bedny schopen bezpecneho provozu i bez stitku na deklu ? Nebo je snad absence stitku od prislusne glejtem obdarene firmy duvodem, proc rozvadec neni schopen bezpecneho provozu a musi byt demontovan ??

Radim Strycharski:
Citace: Jirka Š.  17.05.2010, 21:15

A nakonec to tedy dle té normy někdo ze zdi vykopat musí. Nebo nemusí?  ;)

Podle mého názoru obecně nemusí. Může oslovit nějakého výrobce rozvaděčů, který může mít zrovna na tu konkrétní bednu a náplň hotovou typovou zkoušku. Pak se dodělá na místě kusová zkouška.

Martin Mlkar:
Pane Strycharski  (poklona) něco podobného jsem uvažoval, že by šlo udělat. Požádat výrobce rozvaděčů zda by dodatečně nemohl udělat patřičné zkoušky na rozvaděč. Já jsem k tomu nechtěl přistupovat tak, že to není můj problém a on ani není. Ale umět dobře poradit to není nikdy na škodu - o ničem jiném to nebylo nechtěl jsem aby revizní technici s tím něco museli dělat ale když je někdo požádá o radu aby revizní technik uměl poradit. A proto jsem se ptal jestli s tím má někdo z vás zkušenosti.

IM:
Citace: Martin Novák  17.05.2010, 22:24

Ted bych uprimil pozornost na naprosto zakladni ukol revizniho technika. Posoudit, zda je zarizeni schopno bezpecneho provozu. 
Přečtěte si, jak je správná formulace ČSN 33 1500. Ono přehození slovíček mění dost význam.

Martin Mlkar:
Abychom mohli vyvodit z celé diskuse závěr.
1. Souhlasíte tedy se mnou, že dle platných norem, vyhl.,  zákonů, apod. není v současné době možné aby rozvaděč vyrobil na místě elektrikář z plastové skříně (rozvodnice) a příslušných jističů, .... ?

2. Případné zkoušky certifikace, štítky apod. je možné doplnit při domluvě s výrobcem rozvaděčů. Např. výrobce udělá kusové zkoušky, výpočty, apod. na základě již smontovaného rozvaděče. Rozvaděč tedy může zůstat namontován, jen výrobce udělá zkoušky u sebe na naprosto stejnou rozvodnici včetně vybavených přístrojů. Následně je potom možné aby rozvaděč dodatečně získal patřičné štítky dokumentaci apod.

Bod 2. je pouze má úvaha jak by to šlo udělat bez vybourávání stávajících rozvaděčů, bude to pravděpodobně dražší než klasickou cestou ale dle mého názoru by to řešení bylo.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana