Jaký zvolit kabel pro připojení MVE?

<< < (4/5) > >>

halik:
Pokud samotný kabel prostou přenosovou schopností dostačuje, tak bych ho neměnil, vybodl bych se na to. Je třeba si uvědomit, že ta vodní elektrárnička nepojede imrvere 45kW každou hodinu v roce, tohoto výkonu bude dosahovat pouze omezený počet provozních hodin. Možná dost dobře bude sezónně i kvůli nedostatku vody prakticky odstavena.

Při 45kW a účiníku alespoň 0,95 budou plné ztráty cca 0,8kW.
Pokud využití MVE je obvykle kolem 50% (což tak v průměru plus mínus autobus u MVE vychází),  tj. cca 4400h, bude doba plných ztrát asi 3200h (U FVE a MVE se používá udT= 0,5 x um + 0,5 x um^2).
Takže ztráty na el. práci budou 0,8kW x 3300h = 2,64kWh při výrobě cca 198 MWh.
Ztráty el. práce tedy dosáhnou asi 1,33%.

Při výkupní ceně 3Kč/kWh činí finanční ohodnocení ztrát v tomto kabelu asi 7920 Kč.
Pokud navýšíte průřez na 4x70mm2, tak srazíte ztráty na polovic, ušetříte taktéž polovičku, tj. 3960Kč.

Takže je to o ekonomice. Pokud vás výkop toho kabelu a pokládka nového vyjde na řekněme 50 tisíc Kč, tak se vám to vrátí za 13 let... je to výhodné?

halik:
ha, překlep...

Pokud využití MVE je obvykle kolem 50% (což tak v průměru plus mínus autobus u MVE vychází),  tj. cca 4400h, bude doba plných ztrát asi 3300h (U FVE a MVE se používá udT= 0,5 x um + 0,5 x um^2).
Takže ztráty na el. práci budou 0,8kW x 3300h = 2,64MWh při výrobě cca 198 MWh.

Michal Štauber:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  19.04.2010, 20:01

A jsme zase u toho. Výběrové řízení vyhraje nejlevnější jednomužná firma Ferda Mravenec, práce všeho druhu. Co na tom, že o elektrice nemá páru, kdyžtak se někoho zeptá.

Asi začnu podnikat v plynařině. Nevíte někdo, jak se připojuje středotlaká regulační stanice? Jsem už dlouho ze školy a MaR jsme měli jenom ve čtvrťáku.

Když jste v oboru začínal Vy, tak vám také říkali "Ferda Mravenec, práce všeho druhu"?  Posmívat se umí každý, nejsem mistr světa co zná vše a tak se raději zeptám, to snad není trestné.  (poklona)  p.  Rajmontovi za odpověď

Michal Štauber:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  19.04.2010, 20:01

A jsme zase u toho. Výběrové řízení vyhraje nejlevnější jednomužná firma Ferda Mravenec, práce všeho druhu. Co na tom, že o elektrice nemá páru, kdyžtak se někoho zeptá.

Asi začnu podnikat v plynařině. Nevíte někdo, jak se připojuje středotlaká regulační stanice? Jsem už dlouho ze školy a MaR jsme měli jenom ve čtvrťáku.

Když jste v oboru začínal Vy, tak vám také říkali "Ferda Mravenec, práce všeho druhu"?  Posmívat se umí každý, nejsem mistr světa co zná vše a tak se raději zeptám, to snad není trestné. 

Jirka Š. Svejkovský:
Já jsem v oboru začínal tak, že jsem měl vedle sebe profíka, který mě vedl. Společnost, která mě zaměstnala ho platila. Moje kvalifikace stála spoustu peněz jak firmy, pro které jsem pracoval tak i mě.

Vzít jakoukoliv zakázku a pak škemrat moudra po fórech (nebo třeba v hospodě) v zásadních věcech je bohužel zvyk spousty dobrodruhů v poslední době.

Není to dobře, nelíbí se mi to a podporovat to nebudu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana