Proč je oddelený obvod 400/230 V na sekundáre uzemnený?
František Šohajda:
Na trafu je lepší měřit třeba ZEROLINE který měří impedanci smyčky s rozlišením 0,001 Ohm /při měř. proudu 30A/ a výsledky se už dají rozlišovat....
Rozmahel Vladimír:
Je to shoda náhody. Dostal se mě do ruky projekt budovaného zařízení, které má ovl.řešeno TR 400/230V. Sek 230V je uzemněn před osazeným FI 30mA. Vznikla tedy síť TN, OPNDN je FI. Celé je to jistě funkční. Vyhovuje toto řešení nové ČSN EN 60204-1 a požadavku na oddělení nebo PELV?
Jan Bocek:
Využívám po osmi létech této velice kvalifikované diskuse.
Při revizích strojního zařízení je mnoho ovládacích obvodů řešeno podle ČSN EN 60204-1 ed. 2 článku 9.4.3 ochrana proti vzniku chybných funkcí v důsledku zemního spojení, přerušení napětí a nebo ztráty spojitosti ochranného obvodu.
V praxi je v lince ovládání trafo 400/230 V, následuje "meziobvod", kde je jedna strana uzemněná a následuje další trafo 230/230 V, kde je podle čl. 9.4.3.1 jedna strana zdroje přes svorku XB spojená s PE.
Zatím je všechno v pořádku.
Jenže na některých technologickýc h zařízeních linek pracovníci údržby všechny trafa "odzemnili". Důvodem jsou poruchové stavy některých analogových karet a PLC.
Dále v obvodu ovládání je jistič v jedné větvi. Již se pochlubili někteří elektrikáři, že vypli ovladání a že je to "šlehlo". Vysvětlil jsem jim proč.....
Uvádím to jako závadu porušení článku 8.1 a 9.4.3
Setkali jste se s něčím podobným, kdy se neřeší příčina, ale důsledky?
Jsou zde pracovníci v oblasti MaR, IT, kterým nevyhovuje pro napájení sít TNS a potřebují síť IT ?
Radim Strycharski:
Citace: Jan Bocek 19.04.2018, 11:17
V praxi je v lince ovládání trafo 400/230 V, následuje "meziobvod", kde je jedna strana uzemněná a následuje další trafo 230/230 V, kde je podle čl. 9.4.3.1 jedna strana zdroje přes svorku XB spojená s PE.
Nenapadá mě žádný důvod, proč by měl být meziobvod uzemněn. :-\
Jirka Š. Svejkovský:
Meziobvod může (pokud je jištěn dvojpólově), ale koncový odzemnili taky.
Nejspíš se jim to tlouklo s přizemněním vstupů na PLC. Asi neznají funkční uzemnění (FE).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana