Proč je oddelený obvod 400/230 V na sekundáre uzemnený?
Jirka Š. Svejkovský:
Nikoliv. Pokud použijete trafo Uf/Uovl máte problém. U strojních zařízení se používá zdroj Us/Uovl. Pak nemáte problém s galvanickým oddělením obou sítí. To se týká jak trafa 400/230VAC, tak spínaného zdroje 400VAC/24VDC.
Je potom úplně putna, jestli za tímto zdrojem máte soustavu TN-S nebo PELV. Požadavky normy na strojní zařízení jsou splněny.
Co se týče vhodnosti navržené ochrany v ovládacích obvodech. Napětí 230VAC TN-S je použitelné u jednoduchých strojů řízených jedním nebo několika stykači (dopravník, míchačka). Malé napětí ze spínaného zdroje 24VDC je vhodné volit u složitých strojů (desítky až stovky relé, desítky stykačů + PLC).
Miroš Jan:
TO: Rozmahel Vladimír
Jestliže mě norma ČSN EN 60204-1, ed.2, ve svém článku 9.1.2, umožňuje napětí řídících obvodů 277V, tak to neřeším. :)Je to věcí výrobce strojního zařízení. To jestli se jedná o obvod SELV, PELV, je opět na výrobci. Ostatně současná norma pro strojní zařízení připouští u jednoduchých strojních zařízení, kde je jeden spouštěč motoru anebo maximálně dva řídící přístroje, připojení řídícího obvodu přímo na napájecí síť.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Miroš Jan 05.04.2010, 22:14
maximálně dva řídící přístroje, připojení řídícího obvodu přímo na napájecí síť.
Nechce se mi to teď hledat, ale tuto informaci bych ověřil. Mám dojem, že to už neplatí.
Miroš Jan:
TO : Jirka Š. Svejkovský
Ať hledám jak hledám, nikde sem nenašel ustanovení o zrušení článku o těch dvou řídících přístrojích. Ani v té změně A1 z Listopadu 2009. Takže kde je to napsané ?
Kde přesně se píše v normě ČSN EN 60204-1,ed.2, v oddíle 9, řídící obvody a řídící funkce, odkaz na ČSN 33 2000-4-41 ?
Rozmahel Vladimír:
Kapitola 6 řeší ochranu před nebezpečným dotykem neživých částí. Čl.6.3.2.3. řeší el.oddělení. Čl. 6.4. dále PELV, všimněte si velikosti napětí, 25V AC.
Citace: Miroš Jan 05.04.2010, 22:14
Ostatně současná norma pro strojní zařízení připouští u jednoduchých strojních zařízení, kde je jeden spouštěč motoru anebo maximálně dva řídící přístroje, připojení řídícího obvodu přímo na napájecí síť.
To je pravda, ale nic neuzemňujeme.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana