Jak správně připojit kostru rozvaděče?
Milan Karvánek:
TO:kbulda> Já vím, jiné rozvaděče než BFU... téměř nepoužívám. To co je na vaší fotce je šroub pro pospojení dveří. Otázka však zůstává, jestli je spojení PE přípojnice s plechovkou dostatečné, když je realizováno pouze tělem dvou šroubů M5. Přípojnice PE se sice dotýká plechovky v celé ploše, ale přes lak.
Takže znovu > je to humus od světového výrobce, nebo je chyba ve zbytečně přísném a důsledném otrockém dodržování doslovné citace čl.7.4.3.1.6 ČSN 60439-1 ed.2 ze strany kolegy Nováka?
Jinak za sebe musím říct, že se mi toto řešení líbí, je elegantní a nikde tam nečumí zbytečně oslí ucho kousku drátu na propojce s plechovkou. Dá se říct, že svorkovnice PE je již od výrobce zcela integrována do plechové kostry rozvaděče.
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Karvánek 28.03.2010, 14:31
Jinak za sebe musím říct, že se mi toto řešení líbí, je elegantní a nikde tam nečumí zbytečně oslí ucho kousku drátu na propojce s plechovkou. Dá se říct, že svorkovnice PE je již od výrobce zcela integrována do plechové kostry rozvaděče.
Mně osobně by se toto provedení líbilo, pokud by
- mezi svorkovnicí a plechem skříně byla vějířová podložka, nebo by byl pod svorkovnicí obdélníček holého, např. pokadmiovaného plechu kostry skříně
- plech v místě závitu by byl zesílen na cca 2 mm nebo by tam byla zezadu kontramatka
Jestli je to ale tak, jak to vypadá (plech lakovaný a závit M5 nebo samořez v 1 mm plechu), tak to i nadále považuji za humus. Když od světového výrobce, tak holt světový.
Milan Karvánek:
No, takže, je to takhle: vějířovka tam není, pokadmiovaný kousek plechu taky ne, ale zesílení tam je, v plechu je zcela pevně zalisovaná "něco jako kontramatka", nazval bych to asi spíš závitové pouzdro, je to ostatně vidět i na fotce kbuldy, je použita stejná technologie jako u šroubu pro kablík pospojení dveří.
Takže skutečně hlavní přenos je přes těla těch dvou šroubů, ale je třeba dodat, že ony jsou šroubovány skrz jeden z otvorů, který na přípojnici složí pro připojení vodičů a je ještě dotažen dalším šroubem jako se dotaqhují přivedené vodiče. Proto se mi zdá, že ty kritizované šrouby jsou tímto jaksi vylepšeny, aby byl styk a přechodový odpor ještě lepší, než jejich pouhým dotažením.
Tomáš Jarovec:
Citace: Milan Karvánek 28.03.2010, 17:00
Takže skutečně hlavní přenos je přes těla těch dvou šroubů, ale je třeba dodat, že ony jsou šroubovány skrz jeden z otvorů, který na přípojnici složí pro připojení vodičů a je ještě dotažen dalším šroubem jako se dotaqhují přivedené vodiče. Proto se mi zdá, že ty kritizované šrouby jsou tímto jaksi vylepšeny, aby byl styk a přechodový odpor ještě lepší, než jejich pouhým dotažením.
Zřejmě to nebylo v EZÚ, tam takováto řešení nemají moc v oblibě. Teoreticky když s tou svorkovnicí někdo zalomcuje, aby uvolnil nebo připojil drát, šroubek se může uvolnit.
Milan Karvánek:
Myslím, že záhada připojení PE svorkovnice k plechovce rozvaděče BFU... jsme dnes s kolegou Fraňkem rozluštili na stavbě při jeho instalaci.
PE svorkovnice je k plechovce rozvaděče mechanicky upevněna poomocí dvou plastových koziček a jednoho samořezného šroubku do plechu, vodivé spojení s plechovkou potom zajišťuje tělo šroubu M5, který je přišroubovaný do zesíleného pouzdra plechovky, podrobně popsáno v mém předchozím příspěvku.
Takže jsem rád, že můj oblíbený výrobce nevyrábí "humus" :)
fotky přidám později
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana