Je takto zapojený bytový rozvaděč správně proveden?

<< < (14/30) > >>

Jirka Š.:
Aha... takže na téhle diskusi do rozvaděče také jenom zadem  :)

Fuk Tomáš:
Citace: Jirka Š.  30.03.2010, 13:38

Aha... takže na téhle diskusi do rozvaděče také jenom zadem  :)

(jednicka)

František Sichinger:
Tak to bude nadělanejch děr. ;) Pánové zažil jsem něměckýho investora s německým stavitelem na stavbě v čechách s německýma zaměstnancema z čech. Mimo jiné český zedník pracující u německý firmy na české stavbě nemá nárok na německý svátek protože dělá v čechách a na český svátek páč je německý zaměstanec. Tak jak škrundí soudruzi ze západního německa jsou naši stavitelé totální břídilové. Na akci jsem se dostal na důraznou žádost českého šéfa této firmy jinak to dělali němci. Jednalo se o stavbu haly 50x25m + administrativn í budovy. Upozorňuju že veškeré projekty ve formě pro stavební povolení a projekt pro hromosvody nikde. V tech. spr. uvedeno dle ČSN EN 62305. Na stavbě totální chaos, návaznost prací nikde a německej stavitel stále nechtěl pochopit že jsme v čechách a tudíž budou dodržovat české předpisy a norny a to nejen elektro. Co se týká dokumentace tudíž téměř nic. No tak se tedy dělal silnoproud, slaboproud... dle toho jak jsem se z českým šéfem domluvil. Po velkým boji s investorem se nachali namalovat rozvaděče a co se týká hromosvodů tak němci ani slyšet. Až po velkým řevu a když viděli že prostě necuknu a bez projektu na hromosvod  prostě dělat nebudu a tudíž nebude ani revize jsem dostal povoleni zajistit projekt. Došel jsem za známým projektantem předal podklady a on mi po nastudování řekl jak hromosvod provést a začal malovat. Stavba už byla hotova a čekalo se jen na hromosvod. Projektant si řekl za projekt hromosvodu 7000 vč. daně. Účet jsem předal  na stavební firmu a německej stavitel mi vzkázal že se mu to zdá bejt moc a že zaplatí půl.  (fool) Že jsem se na to nevy...l.Tak bych to chtěl vidět jak to chodí v německu. Jsou asi dal i v chaosu

zlý duch elektrozedníka:
citace: "Sakra chlapi, nedělejte ze mě papírovýho revizáka. Já jenom říkám, že 70% instalací v bytech nemá žádnou dokumentaci. Kdybych to měl psát jako důvod k negativní RZ ,  asi bych byl brzo na mizině a i mezi slušnejma elektrikářema za blázna. Jiná věc je u novostaveb RD nebo ne-občanské výstavbě, fabrikách atd..."

D.ě.k.u.j.i  kolego Svejkovský, že jste mě nazval slušným elektrikářem. Konečně se zde v diskusích objevil jeden slušný revizák co jen nementoruje, ale chápe každodenní problémy prostých elektrikářů, kteří mají co dělat aby horko těžko vypotili zapojení centrálního chrániče a chápe, že vyžadovat instalaci provedenou v souladu s předpisy je nad naše možnosti. Ani organizačně nejsme příliš zdatní, takže domluvit si vypracování dokumentace od projektanta jako subdodávku, nebo si zařídit oprávnění na výrobu rozvaděčů je zcela nad naše síly.

Tomáš Jarovec:
Citace: Sichinger  30.03.2010, 21:32

Tak bych to chtěl vidět jak to chodí v německu. Jsou asi dal i v chaosu

A ještě budou říkat, že českej elektrikář si bez projektu ani neuprdne a neumí improvizovat  ;D. Jestli ono to nebude jako s němci na dovolené. Doma jsou v klidu, ale jak vyrazí ven, hrůza...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana