Je takto zapojený bytový rozvaděč správně proveden?

<< < (2/30) > >>

Pavel Horský:
Citace: Fuk Tomáš  24.03.2010, 17:03

To mi právě vrtá hlavou. Proč vůbec by tam měly být? Stav sepnutí signalizuje tlačítko na stykači vedle. A proč zelená+červená, když svítit bude jen jedna? (v beznapěťovém stavu to asi moc svítit nebude).

To je pravda, ale nic jiného mi ze zapojení nevychází. Dig. spínačky sepnou stykač a rozsvítí jednu z kontrolek. Pan Šedivý asi upřednostňuje optickou signalizaci před zkoumáním, zda-li je jazýček relé více či méně zastrčený. Je pravda, že montér zbytečně použil modul o dvou kontrolkách, ale třeba to byl materiálový přebytek. Kdo ví.
Snad se nám pan Šedivý ještě ozve.

Jirka Š. Svejkovský:
Není to správně.

Podle zákona jste se stal výrobcem vyhrazeného technického zařízení. K tomu nemáte nejenom kvalifikaci, ale ani oprávnění.

Navíc, váš dotaz se dá přeložit i takto: Nechci vám dát práci, poradíte mi?

Teoreticky vzato (což je bohužel utopie) by to měl zaříznout revizák. Nebo jste schopen dodat veškerou dokumentaci k rozvaděči?

Josef Šedivý:
To v pravo na hoře je opravdu jednofázový digitální elektroměr a to dole je kontrolkový modul z výprodeje za 40kč a zapojená je pouze zelená. Chránič je s vybavovacím proudem =30mA.

Martin Kurka:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  24.03.2010, 19:51

Navíc, váš dotaz se dá přeložit i takto: Nechci vám dát práci, poradíte mi?

Přesněji řečeno už jsem vám práci vzal, mám to "hotové" nějak to funguje zkontrolujete mi to, jestli mne to nezabije?
Že by to byl první  případ revize na dálku na elektrice?

Ale jinak pane Šedivý, aby se nikomu nic nestalo,
není vůbec jištěný obvod napájení spínacích hodin, obvodu kontrolky a "napěťové cívky" elektroměrů, nepředpokládám, že byste to měl také vydrátované CY4 a navíc jestli je to vlevo nahoře jen spínač a ne jistič, pak je to vše jištěné až u elektroměru.
Vzhledem k tomu, že použité elektroměry na DIN lištu bývají na 16/ 10A, je tam asi situace obdobná -  v případě poruchy na jejich vstupním napěťovém obvodě je jistí pouze hlavní jistič a ten bude nejméně 3x25A.
Je tedy vhodné pořadí prvků prohodit, aby byl jistič první a elektroměry, spínací relé atd. až za ním, případně na ovládání bojleru použít vlastní jistič...

Zdá se, že fázi L3 máte přetíženou, když se zamyslíte nad soudobostí spotřebičů, dá se říci, že s jistotou.

Co se týče použítí jediného centrálního chrániče, proti gustu žádný dišputát, jestli chráničům rozumíte (a jak je vidět, že se v elektrice hrabete)  závadu si zjistíte odpojením drátů v rozvaděči. Laici budou mít problémy a stáváte se tak trvalou součástí zařízení.
Je totiž pravda, že trvalý problém na vzdálené zásuvce obvodu 1 vám zhasne celý byt s nemožností ho zapnout. To samé se dá očekávat u prorezlého bojleru nebo proteklé domácí vodárně.

Blokování bojleru vlastním časovým relé je také  proti gustu žádný dišputát, spínací diagramy HDO jsou sice na Internetu, ale informaci o jejich změně nikde nemáte, musíte si to hlídat sám jako ostříž, jinak to poznáte na vlastní kapse. Pokud nemají spínačky automatický přechod na letní čas, také to můžete citelně poznat na vlastní kapse.
Rozhodně není uvedené blokování bojleru připraveno na případnou změnu ovládání přímo z HDO, to byste musel mít napájení relé a kontrolky z "nechráničové" fáze a spínání ovládání v "N" oddělené od chráničové "N". 

A teď otázka před předěláváním, nákupen nových dvou a čtyřpólových jističů případně dalších chráničů a sháněním otrlého ranaře  "revizáka" - nestálo za to, si návrh a realizaci nechat udělat u odborníka podle Vašeho zadání?  Bavilo by vás to také a ještě byste ušetřil.

Patrik Augustin:
tak pak nam napiste jestli Vam to proslo revizi :-) Prvni co bych hledal na rozvadeci by byl vyrobni stitek a chtel bych videt projektovou dokumentaci. Pokud by nebyla tak bych fofrem zdrhal i za cenu ze bych nemel vydelek.
Takze souhlasim s nazorem kolegy Svejkovskeho.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana