Je takto zapojený bytový rozvaděč správně proveden?
Jirka Š.:
Koukám, že tu posuzujete rozvaděč jenom podle fotky a jakýchsi čar, ale bez skutečného schématu zapojení a jasné identifikace jednotlivých komponentů :)
Radek Červený:
Koukám, že se z odborné diskuze odborného portálu stává bastlírna a internetová poradna, jak co "ochcat".
Především se divím kolegům výše, že radí laikovi, jak má složit vyhrazené elektrické zařízení, na které nemá ani vzdělání, ani zkušenosti, o problematice výroby rozvaděčů je již zbytečné se dále rozepisovat. Přitom byť banální chybička může mít dalokosáhlé a nevratné následky.
Je to další téma, které navrhuji pro bezpečnost tazatele a jemu podobných zamknout, a kolegy vyzývám, aby se zamysleli, zda je správná cesta radit laické veřejnosti v takových případech. Pokud takto chcete pokračovat, neplačte pak tady, jak jde řemeslo a úroveň řemesla do háje.
Pavel Horský:
Tak pánové, zde jde již delší dobu opravdu do tuhého. Plně souhlasím s kolegou Červeným. Já se již dále nebudu zúčastňovat rad laikům, kteří očividně nemají o základech elektriky ani šajnu a čerpají rady z odborného fóra, na jejichž základě se pak pouštějí do opravdu nebezpečných prací, aniž by si uvědomovali, že svým počínáním mohou ublížit nejen sobě, ale i svým bližním. Copak má lidský život hodnotu pár tisícovek, které by dali odborníkovi?
Tím vyzývám ostatní kolegy k vlastnímu zamyšlení nad tím, než něco napíšete.
Vždyť sami sobě degradujeme naše řemeslo na bezplatnou výpomoc každému joudovi.
Myslíte, že je to dobře? Já sám za sebe myslím, že ne.
Tímto dávám prostor pro pár reakcí a pak se přimlouvám k zamknutí tohoto vlákna.
Fuk Tomáš:
Citace: Pavel Horský 25.03.2010, 15:28
Tímto dávám prostor pro pár reakcí a pak se přimlouvám k zamknutí tohoto vlákna.
Tímto se cítím být osloven, anžto jsem zřejmě debatu vyprovokoval.
Myslím, pánové, že úroveň vašeho řemesla neohrožuje člověk, který si zřejmě leccos naštudoval, pro svou potřebu si pak něco z elektrikařiny udělá, pak to ukáže a zeptá se, jestli něco nezvoral. Úroveň vašeho řemesla ohrožují úplně jiní borci.
Na začátku jsem dlouho váhal, ale pak jsem usoudil, že kvalita zpracování dotazu si věcnou odpověď zaslouží. Tazatel p. Šedivý není "každý jouda".
JBubik:
Citace: Fuk Tomáš 25.03.2010, 16:28
Myslím, pánové, že úroveň vašeho řemesla neohrožuje člověk, který si zřejmě leccos naštudoval, pro svou potřebu si pak něco z elektrikařiny udělá, pak to ukáže a zeptá se, jestli něco nezvoral. Úroveň vašeho řemesla ohrožují úplně jiní borci.
Na začátku jsem dlouho váhal, ale pak jsem usoudil, že kvalita zpracování dotazu si věcnou odpověď zaslouží. Tazatel p. Šedivý není "každý jouda".
Ony pravda pohledy jsou dva: první - tazatel dělá něco, co dělat nemá, může způsobit problém, tak ho pošleme kam si myslíme, že patří. Druhý pohled - tazatel sice dělá něco, co nemá, nicméně je si vědom, že má mezery a tak se snaží se jich zbavit, kromě jiného i na tomto serveru, tak mu pomožme. Obě varianty jsou nedokonalé a obě mohou přinést problémy - když se mu nepomůže, tazatel odmrštěn nepůjde za elektrikářem (to by šel přeci rovnou), ale pustí se do stavby rozvaděče i bez rad, dle jediných mu dostupných materiálů knížek z roku 1980 nebo příspěvků webových rádců. Když se mu pomůže, a to dálkově, tak až mu třeba něco vyhoří, bude argumentovat - oni mi to tam a tam takhle poradili...... ..
Přesto myslím, že ta druhá odpověď je lepší, už jen jako odměna za snahu nemít v "načerno skládaném díle" chyby. Ti opravdoví joudové totiž elektrikáře nikdy nezavolají, nikdy se nikoho na rady neptají, normy neznají a rovnou konají za pomocí dvoulinek zaškrábnutých do zdi, vypínačů a zásuvek z OBI případně z bazaru a kabelů nejrůznějších barev a vůní nalezených na hambalkách stodoly a pospojovaných letitými čokoládami. To, že pak náhodou nevyhoří, je pro ně na léta důkazem, že postupovali správně.
A až takové bychom měli sekat jak to jen jde........
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana