Je takto zapojený bytový rozvaděč správně proveden?

<< < (27/30) > >>

Jan Šalamon:
Citace: tomáš buřival  10.04.2010, 20:09

Konečně se k tomu někdo inteligentně vyjádřil - mám na mysli p. Hasalu. Nadto je asi  zřejmé, že komentářem v internetové diskuzi nikdo nepřebírá zodpovědnost za dílo tazatele.

souhlasím s Vámi, odpovědět někomu, ať si nastuduje nějakou (sice konkrétní) normu se mi opravdu jeví jako blábol - jak se můžeme přesvědčit i tady fungující odborníci,znalci se na pochopitelném  a jasném významu některých pasáží norem třeba vůbec ani sami mezi sebou neshodnou.A tak žádost o posouzení nějakého problému od lidí z praxe by měla také prakticky vyznít.Mě by se třeba líbilo, kdyby zde odpovídající odbornící odpovídali systémem u mě by to prošlo nebo neprošlo, já bych to udělal tak nebo tak . . . - když už se odpovědí angažují a chtějí odpovědět. DÍKY

Jaroslav Hasala:
Ono je v elektrotechnic e spousta oblastí, kde není nějaké jedno správné řešení. Konkrétně u bytových rozvodnic je spousta možných řešení a většinou se nedá úplně jednoznačně říci - tohle je dobře, to je špatně ...

Když to vezmu konkrétně, ideální rozvodnice pro RD by podle mého soudu měla vypadat třeba takto :
Přívod připojený hlavní vypínač, odtud na proudové chrániče pro jednotlivé části instalace a na jističe zapojené mimo chrániče (EZS, elektrokotel, ovládání atd.)
Chrániče například tři - jeden pro kuchyňské spotřebiče, druhý pro "bytové" zásuvky (pokoje),  třetí pro ne až tak důležité okruhy (koupelna, pračka, garáž, venkovní zásuvky ...)
Rozvodnice musí být hlavně dost velká, tak aby bylo možné v případě potřeby něco doplnit (svodiče přepětí, napaječ pro domácí telefon atd.) Vodiče jednotlivých okruhů musí být popsané, nejlépe návlačkami na konci vodičů.

Jsou to celkem jednoduché věci, na které ani mezi odborníky není úplně jednotný názor. Co si z toho potom asi vezme laik ?
Většina laiků nemá ani ponětí o tom, že za své peníze mohou dostat i něco "navíc". Podle mých zkušeností, většina majitelů RD chce sice platit co nejméně, ale pokud se jim vysvětlí výhody "nadstandardníh o" řešení, nechají se většinou přesvědčit. 

Jsou určité věci, které by měli všichni zájemci o novou elektroinstala ci vědět. Například to, že pokud se použije jeden centrální chránič "na všechno" bude to sice o něco levnější a rozvaděč se bude jednodušeji zapojovat, ale při nějaké poruše budou úplně bez proudu.

IM:
Citace: Jaroslav Hasala  11.04.2010, 11:57

Tomu moc nerozumím, objasněte mi to prosím ...

Podle p. Červeného by se zde neměly poskytovat rady laikům o zásazích do VEZ.
Podle vás ano, protože předpokládáte, že "nemají zájem si sami dělat elektroinstala ci",  což je omyl.

IM:
Citace: Jan Šalamon  11.04.2010, 12:06

souhlasím s Vámi, odpovědět někomu, ať si nastuduje nějakou (sice konkrétní) normu se mi opravdu jeví jako blábol...

Tak s tím blábolem jste to trochu přehnal. ŽÁDNÉ "u mě by to neprošlo",  ale uvést čl. ČSN, kterému dané provedení odporuje (ČSN 33 1500).

Jirka Š. Svejkovský:
Typický zlozvyk revizních techniků. A není od věci.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana