Je schopný aktívny bleskozvod chrániť pri odpore uzemnovača 15 Ohm?
Miroslav Macek:
Já se domnívám, že ESE nějakou účinnost určitě mají. Je otázka jakou, a zda to tomu, kdo si je pořídí, bude stačit.
Dále si myslím, že některé praktické aplikace klasického hromosvodu 62305 (a to včetně těch, které se v současné literatuře prezentují jako vzorová řešení), nemají účinnost o nic vyšší, než aktivní hromosvod. Jde zejména o ochranu fotovoltaickýc h elektráren, která je podle mne zpracována naprostosto tragicky, což se v příštích cca deseti letech nejspíš ukáže.
Miloslav Dunda:
Měl jsem také otázku ohledně aktivních hromosvodů, ale zřejmě ji moderátor jako blbost vyhodil, protože ji nemohu najít. Jde o to, že v českých normách aktivní hromosvod není, ale stále se montuje a kolauduje. V HK z Nálepkpových kasáren je soustava objektů o čtverci asi 50x50m. Bude tam hotel, zkušebna divadla a obytné budovy. Pod nádvořím tuším asi podzemní garáže. A celá tato soustava budov je chráněna aktivním hromosvodem. A tak se z toho picnu, když to není v normách, že se ty budovy zkolaudují a krásně to běží dál. A to není jen tento případ. Jsou to supermarkety a jiné velké budovy. A to je ten problém. Proč se to schválí, když to v normě není. A na tyto kolaudace určitě chodí i odborné dozory.
Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek 24.03.2010, 22:16
Dále si myslím, že některé praktické aplikace klasického hromosvodu 62305 (a to včetně těch, které se v současné literatuře prezentují jako vzorová řešení), nemají účinnost o nic vyšší, než aktivní hromosvod. Jde zejména o ochranu fotovoltaickýc h elektráren, která je podle mne zpracována naprostosto tragicky...
Můžete být konkrétní?
Fuk Tomáš:
Citace: Miloslav Dunda 24.03.2010, 23:03
...Proč se to schválí, když to v normě není. A na tyto kolaudace určitě chodí i odborné dozory.
Za prvé chybí informace o tom, jestli náhodou ten hromosvod, přestože obsahuje aktivní jímač(e), nevyhovuje také EN 62305 (což je tuším případ např. svatovítské katedrály).
A za druhé - to je otázka na kompetentní orgány, tady s tím nic nenaděláme. Jak známo, příhodně motivovaný úředník může pustit leccos.
Kamil Novák:
Citace: Miloslav Dunda 24.03.2010, 23:03
Proč se to schválí, když to v normě není. A na tyto kolaudace určitě chodí i odborné dozory.
1. normy jsou doporučené (funny)
2. co není zákonem zakázáno, je povoleno (funny)
3. když se najde RT s tak nízkým pudem sebezáchovy, že na aktivák vystaví kladnou RZ, tak úřednící nemají potřebu
a asi ani povinnost přezkoumávat předložené dokumenty :-\
4. o odborné "úrovni" pracovníků stavebních úřadů se zde již napsalo mnoho (plc)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana