Víte o dostupné a přehledné odb. literatuře?
Miloslav Janoušek:
CYKY viz např. google.com
Jiří Schwarz:
to R.Petřík
CYKY - je to zkratka, ze které se dá vyčíst že jde o kabel s měděným jádrem, s plnými vodiči (ne slaněnými), jaká je izolace,...Počet a průřez vodičů se z tohoto označení nepozná, to se značí pak např. 3C2,5mm, kde číslice 3 znamená 3 vodiče, C kombinaci použitých barev a 2,5mm je průřez vodičů.
dvoudrátová prodlužovačka - muže se použít POUZE pro zařízení třídy II, to je zařízení, které nepoužívá ochranu rychlým vypnutím v síti TN (podle staré ČSN 34 1010 ochranu nulováním, pro někoho je to známější termín), prodložovačka musí umožnit připojení POUZE takových zařízení, které nemají ochranný vodič PE (kolík na zásuvce, dutinka na zastrčce pohyblivého přívodu) Řeší se to tak, že se udělají zásuvky jen pro "ploché" koncovky, což přináší problém, že ruční vrtačka je sice zpravidla spotřebič třídy II, ale má takovou koncovku, že do zmíněných zásuvek nejde připojit.
Vše, co se zapojuje do prodložovačky, musí být provedeno jako TN-S (pokud jde o zařízení třídy I) to je rozdělené N a PE. Pak je vodič N (modrý) i vodič L (černý, hnědý) možné považovat za pracovní a správně provedené zařízení musí pracovat se stejnou spolehlivostí a bezpečností i když vodiče přehodíme.
Jako ochranný vodič je PE, žlutá/zelená. Máte jej v prodlužovačce? Právě u PC je tento vodič dost důležitý, protože různě odrušovací filtry způsobují zavlečení potenciálu na neživé části přístroje, pokud by nebyly spojeny s ochranným vodičem PE!
Radek Petřík:
Omlouvám se, že jsem tuto diskuzi dostal mimo téma...
Jak se tedy označuje vodič se slaněnými vodiči? Může se použít v prodlužovacím kabelu?
[quote:monterjirka format="text/plain"]
Vše, co se zapojuje do prodložovačky, musí být provedeno jako TN-S (pokud jde o zařízení třídy I) to je rozdělené N a PE. Pak je vodič N (modrý) i vodič L (černý, hnědý) možné považovat za pracovní a správně provedené zařízení musí pracovat se stejnou spolehlivostí a bezpečností i když vodiče přehodíme.
[/quote]
To je mi jasné, přístroj nezajímá, co je N a co je L, protože je napájen proudem způsobeným rozdílem potenciálů mezi vodiči, který se střídá (střídavý proud), ale někoho, kdo by tu prodlužovačku například nařízl sekačkou by to zajímat mohlo. Doslech jsem se, že se značení N a L podle norem převrátilo úplně naopak, je to pravda? Kde bych se mohl dočíst, jaké značení se teď má používat (i pro stejnosměrný proud)? V normách to bude určitě dobře schované...
Ano, PE tam je a myslím, že má dokonce zelenožlutou barvu :).
Jiří Schwarz:
to Petřík
To nevím co by se mělo "převrátit" v označení L a N.
N je střední vodič, pokud je v síti TN-C současně jako ochranný, má označení PEN.
U DC soustav se můžete setkat s označením středního vodiče M.
Fázový vodič se značí L, u třífázových soustav L1, L2, L3.
Ve starších dokumentacích se používá i jiné označení, nejčastěji R,S,T ale i třeba X,Y,Z
U DC soustav se může použít označení L+ a L-
"Ohebný" kabel, to je šňůra se slaněnými vodiči (licnami), může mít označení CYLY nebo CYSY,... Jsou to běžné šňůry s PVC izolací, které se používají u přívodních a prodlužovacích kabelů.. Začíná se objevovat ale nové značení, kde CYSY je např. H05VV-F Tady není špatné podívat se do nějaké nabídky výrobce nebo obchodníka.
Pokud jde o připomínku:"...někoho, kdo by tu prodlužovačku například nařízl sekačkou by to zajímat mohlo..." jen poznámku. NESMYSL! Právě proto, že je poškození přívodního kabelu nebo prodlužovacího kabelu záležitost nebezpečná a relativně dost pravděpodobná, sekačka "seriozního výrobce" je provedena jako spotřebič třídy II, to je zesílená nebo dvojitá izolace všech živých částí. Nedělají se jako spotřebiče třídy I aby v případě přerušení PE vodiče a spojení L vodiče na "nůž" nebylo nebezpečné napětí na neživých částech přístupných dotyku se nepoužívá u sekaček ochrana rychlým odpojením od zdroje v síti TN (ČSN 34 1010 to "znala" jako ochranu nulováním).
Radek Petřík:
Musím se vyjadřovat přesněji. Význam L a N samozřejmě znám, označením jsem myslel barevné označení vodičů v kabelu (jak ve zdi tak napríklad v prodlužovacím kabelu). Narážím na zapojení prodlužovacího kabelu s pětizáuvkou, který jsem opravoval (jednalo se o zakoupený hotový kabel s přepěťovou ochranou, který se zničil běžným používaním, více v mém prvním příspěvku). Měl modře označený vodič L (čili vodič vedoucí do levé zdířky = fázi) a hnědou barvou označený vodič N, což je podle mého názoru špatně. Doslechl jsem se však, že se barevná označení vodičů měnila a zajímalo by mě proto, je-li to pravda.
Co se sekaček týče, jsem rád, že se na přeseknutí části kabelu myslelo :), ale přesto mám pocit, že správné barevné označení vodičů v kabelu je důležité a může se hodit... "Proč by se jinak kolem toho dělala taková věda..."
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana