Víte o dostupné a přehledné odb. literatuře?

(1/6) > >>

Jan Baštecký:
<p>Navazuji na téma "Neporadíte laikovi? Poradí jiní!". Situace je totiž složitější:
Podle mé zkušenosti se do drobných elektroinstala čních prací nepouští naprostí laici, ale často technici "z jiného oboru". Většinou jde o jednoduché věci, kde je skutečně "velké" pojetí (projekt, firma, revize, ...) značně neefektivní.
Velice často je také "laici" zpracují odborně kvalitněji - mají na to čas, "vyhrají si s tím". Není to tak, že dojde najatý ukrajinec, který se lámavou češtinou ptá, jestli ten "žoltyj drát" patří vlevo, nebo vpravo. (To jsem viděl v reálu). Jen vyúčtování nosí "revizák s razítkem".

Problém je totiž s dostupností odborných informací:
- inženýr strojař pozná značku žárovky a tak nebude louskat celá skripta FELu nebo elektrotechnic ké průmyslovky.
- naše normy jsou nesmyslně rozsáhlé a komplikované - takže se podle nich nedá prakticky pracovat. Navíc nejsou efektivně k dispozici (kvůli připojení vypínače nikdo nenakoupí normy za několik tisíc korun!!)
- většina "odborníků"  bohužel neporadí. Nechce, nekouká z toho okamžitý "kšeft",  nejsou si jistí, ...
- proč se často elektikáři tváří jak tajné bratrstvo zednářské lóže?

Technik, ale papírově "laik" má základy jasné, rozhodně není hloupý, má jen dotazy na detaily - např:
- jaký kabel pod omítku na zásuvkový okruh?
- kde rozdělit síť TN-C-S?
- jaké napětí je bezpečné v ...?
- jaký je startovací proud motoru xx kW?

Myslím, že nejlepším řešením by byla existence jednoduchých tabulek, nebo krátké publikace, kde by se toto jednoduše uvedlo. Znáte třeba americkou tabulku AWG? - tak nějak by se mi to líbilo. Ve většině případů, by toto pomohlo "laikovi" věc pořešit správně. Což je lepší než současné tápání. Minimálně by mu to umožnilo pochopit, kdy už jde o věc nad jeho síly ...

Takže: Víte o takové - jednoduché a přehledné literatuře?</p>

Jura Krikl:
Nezlobte se na mne pane Baštecký, elktrika není jen o spravnem umístění vodičů na svorkách zásuvky nebo vypínače či světla. V elektrice na rozdíl od jiných řemesel jde bohužel o život lidí a zvířat a ne jen o vytopený byt.
Elektrikaří se netváří jako zednáři, jen radí opatrněji většinou z důvodu neznalosti situace v daných případech, protože laik těžko může do podkladů k dané otázce uvést všechny hodnoty a popsat instalaci, když vlastně někdy ani neví jak se který kabel jmenuje, natož že se uvažuje průřez a ne pruměr.
Mnohokrát jsem se potkal s instalací laika, kterou jsem měl dovést do funkčního stavu, a k čemu mi jsou precizně zapojené krabice, nebo kupodivu rozvaděč, když instalace neodpovídá nejen normám, ale i zdravemu elektrikařskem u rozumu.
:disgust:

Jan Baštecký:
Vím, že elektrika není jen o správném umístění vodičů. A není to ani zdaleka jedinný obor, kde jde i o zdraví a život uživatelů.

Nosnou myšlenkou je umožnit laiků "to" dělat dobře. Nebo alespoň umožnit jim poznat, kde je hranice jejich odborných schopností ... Nebál bych se "a priori" laiků.

PS: ten ukrajinec se "žoltym drátom",  to byl projev ODBORNÉ FIRMY, která si nechala zaplatit projekt, instalaci i revizi!! A její výsledek ani nebyl funkční!!

Miroslav Minařík:
To: Jan Baštecký
Toto je věčné téma, které nelze ukončit, protože se nedá stanovit jednoznačně hranice toho, co je bezpečné a co nebezpečné. Činnost na elektrických zařízeních je závislá na mnoha souvislostech, které nelze naprosto jednoduše uvést v nějaké přehledné příručce. Aby měl elektrikář jasno leží ve stohu stále měnících se norem a hledá souvislosti. Aby revizní technik udělal zkoušky musí zakoupit a naučit se normy za cca sto tisíc korun. O předchozím vzdělání, praxi a zkušenostech se raději ani nezmiňuji. Pak tedy přání "přehledné literatury" vyvolává na kůži pupínky :-)
Ovšem literatura pro laiky určitě existuje. Karel Štech, Elektroinstala ce doma a na chatě. Karel Dvořáček, Rekonstrukce instalace ...
Koukněte například sem na knihy s touto tématikou ... Pokud bude tato literatura nepostačující, pak hurá do studia ČSN!

Jura Krikl:
Jak chcete to laikum umožnit to dělat dobře, když nelaik na to musi studovat minimalně 3 roky (pro některy je to stejně malo).
Nechme tedy laiky studovat, at z nich jsou profesionalove .
Jen se chci zeptat jakou predstavu o "laicke" odbornosti mate. Vzdyt udelat elektriku na baraku bez planu nebo upravu instalace stavajici nezvladaji ani nekteri "profesinalove". Ale pokud mate představu, že laik při "doplnění" zásuvky třeba do koupelny vedením z vedlejší kuchyně pujde do rozvaděče a doplní proudový chránič, a da tam 2,5 na takove "kosek". Vyvraťe mé pochyby. Stale si myslím že všechno souvisí se vším a elektriku je treba znat celou.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana