Víte o dostupné a přehledné odb. literatuře?
Miroslav Minařík:
Ten link vedl na archiv knižek, o kterých jsme psali. Většinou člověk pátrající po informacích komparuje více zdrojů. A tak se často přihlíží i na staré (i historické) zdroje. Aktuální jsou platné normy.
Co se týká knížek, tak jsou populární tyto dvě:
Příručka pro elektrotechnik a
Praktická elektrotechnik a
Ovše něco stojí. Upřimně! Kdybych měl sám v jiném oboru pořizovat takovou literaturu, nastudovat to a provést, pak už bych měl asi k takovému oboru nějaký vztah. V mém případě má lenost raději najde odborníka. Však v elektrotechnic e je blízkost odborníka důležitá, jak často upozorňují kolegové.
Ota Kindermann:
(poklona) vsechny odborniky elektrikare.
Jsem pouceny laik (kdysi a formalne i nejaky "lepsi" § 50, ale eltech vzdelani nemam zadne. Chci rekonstruovat rozvody v byte 40 let starem (mimo novych privodu k el. troube a pracce vse AL).
Po zkusenostech s topenari, podlahari a truhlari mi smi do bytu jen dukladne overeny remeslnik!
Proto si chci co mozna nejvice udelat sam.
Poradite mi v teto diskuzi aktualni literaturu pro elektro laika technika? Predem diky.
Miroslav Minařík:
O literatuře jsou předešlé příspěvky.
O řemeslnících v domě bych mohl psát dlouhé romány. Pokud jsme zvyklí v elektrotechnic e na nějakou úroveň a řád, pak vězte, že ostatních oborech řádí opravdu neskutečná benevolence. u elektrikáře se v případě potřeby opravdu lze odvolat na normu. V případě topenářů, stavařů se často stává, že při vyslovení termínu norma, vás probodne útočný pohled nevědoucího nádeníka.
Tedy pokud si vyberete elektrikáře, který má ve vašem okolí nějaké reference, zpravidla se nedostanete do problémů jako v ostatních řemeslech.
Jiří Schwarz:
Je to taková zvláštní záležitost. Kdo byl chytrej a měl na to, udělal si školu, aby mohl dělat "lepší práci" a dnes je z něj třeba elektrikář. A kdo byl blbej že ho nikam jinam nevzali, šel se učit na zedníka.
A jak je to po létech? Na zednické práce si pozveme "odborníka", dobře mu zaplatíme, protože dobrých a šikovných zedníků není tak moc. A na odbornou činnost elektro se snažíme vrhnout sami, protože to přece není problém, nějaký ten drát natahnout a připojit.
Zvláštní přístup k rozdělení činností na které si troufnu a na které ne.
Zážitek z nedávné doby:
Koupíte si v jistém nejmenovaném obchodě sadu zásuvek a vypínačů! Je u toho i letáček, kde se dočtete něco o tom, že máte svěřit montáž nebo kontrolu odborníkům. To každý přeskočí, otočí a na druhé stránce najde obrázek jak to zapojit. A jak to zapojí? Viděl jsem a "pokřižoval jsem se" ač jsem ateista. Na obrázku vzorové zapojení TN-S. Jenže instalace ze 60. let, můstkový vodič černá - zelená. Černá byla jasná. Zelená "skončila" na pravé dutince, aby to fungovalo a ten třetí šroubek? "Tam jsem neměl co zapojit, tak jsem ho zahodil, aby se mi to nepletlo"
Pod krytem to není vidět, co to je za "vražedný čin", jeví se to jako že to funguje a kutil si připadal jistě nejméně jako hrdina z akčního filmu a já jako lump, který ho chce zesměšnit, když jsem jej nutil alespoň propojit ochranný kolík na zelený vodič. "To by to tam namalovali, kdyby to tak mělo být"
Pak si aktivně rozebral i zásuvku v koupelně, která byla přidaná při rekonstrukci domu před několika málo léty, propojil si PE a N (prý jsem to tak chtěl) a zase se tvářil jako hrdina a mě prohlásil za blbce, protože pak mu nedržel proudový chránič.
Nikdo učený z nebe nespadl, ale blbce jako kdyby shazovali ve velkém!
Radek Petřík:
(poklona) všechny odborníky a laiky.
Jsem laik, co se silnoproudu týče, ale vyznám se trochu ve slaboproudu a slušně v digitálních obvodech. Jsem studentem informatiky a vše, co se točí kolem vědy a techniky a hlavně kolem elektrického proudu je mým koníčkem. Na tyto stránky jsem zabrousil především proto, že jsem začal pochybovat o své znalosti barev vodičů a jejich rozmístění v zásuvkách.
Více než dva roky jsem spokojeně používal pro svůj počítač pětižásuvku s "přepěťovou" ochranou. Nedávno jsem do ní něco připojoval, uviděl jsem záblesk a bylo po zásuvce. Dnes jsem se konečně dostal k tomu, že ji opravím. Závadu jsem našel rychle, vodič fáze byl totiž veden pod kolejnicí se zdířkama pro nulu, která se časem "prokousala" přes izolaci vodiče fáze a způsobila zkrat. Chtěl jsem pak samozřezmě pětizásuvku zprovonit, ale docela mě zmátlo označení vodičů - vše nasvědčovalo tomu, že modrý vodič byl přiveden do levé díry a hnědý do pravé, což odporovalo tomu, co si pamatuji z přezkoušení z §4. Zkoušečka mi pak prozradila, že na modrý vodič je skutečne přivedena fáze. Bohužel jsem to musel nechat tak jak to je, protoze vidlice je zalitá a nedá se tudíž přepojit.
Proč to sem píšu? Něco o silnoproudu vím, ale protože s ním nedělám každý den, potřebuji nějaký zdroj informací, ve kterém bych si ověřil, jestli si vše pamatuji správně. Tento server sice posloužil k tomu, abych zjistil, jestli si barvy popletl výrobce nebo já, ale když jsem pak chtěl nalézt jiné informace, neměl jsem už takový úspěch.
Například jsem se tady v několika člancích dočetl, že si kutilové ani neumí udělat prodlužovačku, ale nikde už jsem se nedočetl, jak ta prodlužovačka má správně vypadat. Jinak řečeno - nemohl jsem si ověřit, že bych ji udělal správně.
Proto se přikláním k názoru, že dobře koncipovaná literatura je rozhodně vítaná a zároveň bych byl rád, kdyby se zde více objevovaly články, co nejsou jen pro odborníky, ale i pro laiky jako jsem já.
PS.: Když už jsem ty prodlužovačky nakousl, udělal bych to správně, kdybych zapojil všechny tři vodiče a použil kabel se zelenožlutým, hnědým a modrým vícevláknovým vodičem s průřezem odpovídajícím odběru připojených zařízení (odhaduji takové 3kW pro 1,5mm)? Nebo se za určitých okolností zapojují jen dva vodiče (nedokážu si představit, jaký by to mělo smysl a čemu může třívodičová prodlužovačka uškodit)?
PPS.: Hodil by se nějaký slovníček elektrikářskýc h pojmů, ať tady mluvíme stejnou řečí... Například by tam mohlo být, co přesně znamená označení CYKY (je to nějaký typ kabelu, ale rozhodně nevím, jaké má parametry, jestli má jedno- nebo vícevláknvé vodiče, jakou má izolaci atp.).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana