Jističe chrání spotřebiče a nebo přívodní vodiče?
Kamil Táborský:
Ještě mi není jasné, proč výrobci u všech spotřebičů nad 2 kw uvádějí v návodech jaký jistič musí být danýmu spotřebiči předřazen,když jistič spotřebič nechrání ::)
Pokud mu ale předřadím neuměrně vysoký jistič a dojde k poškození přístroje,tak by asi reklamace nebyla uznaná,jelikož jsem nerespektoval návod výrobce.
A proto se znovu ptám,může poškodit neúměrně vysoký jistič zařízení?
Tvrzení že jistič chrání vodiče,ale nikoliv spotřebič mi totiž nepřijde přesné. :(
Zdeněk Pikhart:
Návody výrobce jsou nad normy. Návod výrobce musíte dodržet vždy. Výrobci se tím jistí, aby nebylo jištění přehnaně vysoké, ale i naopak přehnaně nízké a zbytečně nevypadávalo a nezpůsobovalo neřízené vypnutí. Proto třeba centrální vysavače mají z důvodu rozběhu 16A/C. Regulace VZT 10A/D. To jsou jen příklady, kterých se dá najít víc.
Marek Zeman:
Dobře se to dá vysvětlit na spínaném zdroji. Nemám na mysli jen malé zdroje s výkonem stovek W (součást osobního počítače), v principu je spínaným zdrojem i frekvenční měnič pro napájení asynchronních motorů a tam nejsou výkony desítek kW ničím neobvyklým. Pokud se prorazí spínací tranzistor, předřazené jištění nezabrání poškození usměrňovače, ale zabrání požáru přístroje. Jde o minimalizaci škod, protože poruchový proud protéká uvnitř přístroje vodiči s určitým omezeným průřezem nebo dokonce plošným spojem.
Jiří Schwarz:
Citace: Kamil Táborský 16.03.2010, 22:47
Tvrzení že jistič chrání vodiče,ale nikoliv spotřebič mi totiž nepřijde přesné. :(
Jistič je primárně určen pro jištění pevné části rozvodu. Pokud má výrobce nějaký požadavek na jištění, musí to jasně uvést.
Pokud je vhodné nějaký přístroj jistit menší hodnotou jištění, než jsou standartně jištěny pevné napájecí rozvody, zpravidla to výrobce řeší pojistkou v přístroji.
Napájecí přívod pak nemusí odpovídat jištění pevného rozvodu, ale může odpovídat předpokládaném u odběru spotřebiče (např. lampička zpravidla nebude mít tak silnou žárovku, že by nestačïl vodič 2x 0,5mm2 - i když zlaté české nebo ukrajinské ručičky umí moc a taková "zlodějka" v objímce, odkud by byla napájena rychlovarná konvice nebo olejový radiátor, to by byla paráda)
Poškození spotřebiče neúměrně velkých jištěním - standartně se rozvod 230V jistí 16A, silnější jistič je problém, protože na to nejsou dimenzované kontakty v běžné zásuvce a pokud je 16A na spotřebič moc, je to věc výrobce, aby tento stav "ošetřil".
Lubomír Jindra:
Citace: Kamil Táborský 16.03.2010, 22:47
Vaše otázka položená v takto obecné rovině bez další specifikace o jaké zařízení se jedná a jak je připojené postrádá smyl.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana