Proč u základového zemniče pro hromosvod mám procházet skrz izolaci dvakrát?

<< < (11/15) > >>

Mlkar.martin:
Je tedy potřeba vzhledem k tomu, že by mělo být vše provařeno ještě drát o pr. 10mm? Jako základový zemnič to chápu ale když bude vše v budově provařeno proč tahat stovky - tisíce metrů drátu. Všiml jsem si na stavbách, že to takto provádí není to zbytečné mrhání?

Jan Hájek:
Provaření je samozřejmě lepší než dodatečný drát, ale...
1/ Stavební firma řekne, že je svařování drahé (cca 3cm každý svár, viz ČSN EN 62305-3)
2/ Statik nesouhlasí s svařováním
3/ Dostanu informaci, že tohle používané železo jde špatně svařovat
4/ Sváry jsou křehké a při zalívání betonem, nebo zhutňováním popraskají

Takže je to na investorovi, jakou variantu zvolí a pak ho to podle toho stojí.

Mlkar.martin:
Takže není potřeba nikde provařit konstrukci pokud bude dodatečně využit drát teřba FeZn pr.10mm?

TC:
já bych v tom "viděl",že to jsou vlastně další pomocné v podstatě tyčové zemniče doplňující soustavu - co vy na to???

Jan Hájek:
Citace: Mlkar.martin  12.03.2010, 13:03

Takže není potřeba nikde provařit konstrukci pokud bude dodatečně využit drát teřba FeZn pr.10mm?

Ano, ten drát či pásek je alternativou k provařování. Nicméně bych pak stejně třeba ty kari sítě naťuknul k sobě, vylepší to EMC ochranu objektu a to železo tam nebude bez ladu.
Nezapomenout tento dodatečný vodič nadrátkovat na co největší počet prutů a kromě toho bych doporučil  každý metr provést spoj svorkou, pokud jsou použity samostatné pruty.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana