Bude možné připojit byt se staršími spotřebiči ?

(1/4) > >>

Kamil Novák:
Dnes jsem byl upozorněn, že máme možnost připomínkovat návrh NV O podmínkách připojení k elektrizační soustavě. K nahlédnutí zde.
V příloze 7 tohoto návrhu se uvádí :
Citace

CHARAKTER ODBĚRU

Odběrné místo typu „T1“ - odběrné místo s elektrickým vybavením standardními spotřebiči do 16 A, které mají označení CE a splňují příslušné ČSN - osvětlení a elektrické spotřebiče připojované k rozvodu pohyblivým přívodem (na zásuvky) nebo pevně připojené, přičemž příkon žádného spotřebiče nepřesahuje 3,5 kVA.

Nechci vypadat jako puntičkář, ale neví někdo :
1) co když spotřebiče v odběrném místě jsou ještě staršího data výroby (před rokem 1997) a označení CE nemají ?  :-\
2) jak se dá ověřit, jestli spotřebiče v odběrném místě, např.v soukromém prostoru, splňují příslušené ČSN ?  (fool) A které to vlastně jsou ?  :-[

#uft#

Fuk Tomáš:
Citace: Kamil Novák  27.01.2010, 21:04

Nechci vypadat jako puntičkář, ale neví někdo :
1) co když spotřebiče v odběrném místě jsou ještě staršího data výroby (před rokem 1997) a označení CE nemají ?  :-\

Ta formulace "odběrné místo s elektrickým vybavením standardními spotřebiči do 16 A, které mají označení CE a splňují příslušné ČSN" je zjevný úlet.
Pokud spotřebič má označení CE dle příslušného grafického vzoru (nikoli tedy China Export),  tak jeho prodejce bere na sebe, že odpovídá platným předpisům a nikdo nemá co vrtat do toho, jestli ve vaší domácnosti ještě splňuje nějakou ČSN.
Ta formulace by měla znít "odběrné místo s elektrickým vybavením standardními spotřebiči do 16 A, které mají označení CE a nebo splňují příslušné ČSN".
To "nebo" právě kvůli starším spotřebičům, případně individuálně dovezeným, zručným elektrikářem pro svou potřebu vyrobeným (a náležitě zrevidovaným) apod.
Někdo by jim to měl říct, ale já to nebudu - musel bych se stát členem Hospodářské komory, a tohle je slabý důvod ke vstupu.

Citace: Kamil Novák  27.01.2010, 21:04

2) jak se dá ověřit, jestli spotřebiče v odběrném místě, např.v soukromém prostoru, splňují příslušné ČSN ?  (fool) A které to vlastně jsou ?  :-[

To je spíš jako kladivo na toho, kdo si připojí něco co nadměrně ovlivňuje síť - aby byla vůbec nějaká páka jak ho přimět k nápravě. Nějaké přezkoumávání při sjednávání smlouvy o zřízení odběrného místa je asi těžko představitelné .

Kamil Novák:
Citace: Fuk Tomáš  27.01.2010, 23:05

Někdo by jim to měl říct, ale já to nebudu - musel bych se stát členem Hospodářské komory, a tohle je slabý důvod ke vstupu.

Já členem už nějaký ten pátek jsem, takže jsem si dovolil sesmolit následující připomínku :

Citace

V příloze č. 7 k uvedenému návrhu NV se uvádí :
Odběrné místo typu „T1“ - odběrné místo s elektrickým vybavením standardními spotřebiči do 16 A, které mají označení CE a splňují příslušné ČSN - osvětlení a elektrické spotřebiče připojované k rozvodu pohyblivým přívodem (na zásuvky) nebo pevně připojené, přičemž příkon žádného spotřebiče nepřesahuje 3,5 kVA.

Pasáž označená modře je jednak neurčitá a hlavně těžko splnitelná neboť :

1) Požadavek na označení CE by musel být upřesněn tak, že se jedná o označení shody ve smyslu zák.č.22/1997 Sb. ve znění NV č.291/2000 Sb.
Některé výrobky jsou totiž označovány stejnými písmeny, ale v nepatrně jiné grafické podobě, avšak toto označení nemá žádnou souvislost s bezpečností výrobku (China Export).

2) Nemá smysl uvádět požadavek na jakési "splňování" příslušných ČSN bez toho, aby bylo uvedeno o které ČSN se jedná, neboť norem zabývajících se spotřebiči je v české normalizační soustavě minimálně 122.

3) Požadavek na označení CE (bráno v úvahu, že se jedná o označení shody dle zák.č.22/1997 Sb.) a požadavek na jakési "splňování" ČSN není možné za současného stavu legislativy splnit, protože :
a) laický uživatel nebo provozovatel odběrného místa (osoba bez elektrotechnic ké kvalifikace) může mít znalost o tom kde značku shody hledat a jak má vypadat, ale není zpravidla schopen posoudit "splnění" s příslušnou ČSN.
b) osoba s elektrotechnic kou kvalifikaci by sice měla být schopna zajistit naplnění uvedené pasáže, avšak v neveřejných (soukromých) prostorech tak nemůže učinit, neboť jí tam nemusí být umožněn vstup.

Prosím PT kolegy o připomínky k textu.  (helpsmajl)

Fuk Tomáš:
Citace: Kamil Novák  27.01.2010, 23:20

Prosím PT kolegy o připomínky k textu.  (helpsmajl)

Já, za sebe, bych trval na připomínce, že tam nemá být "mají označení CE a splňují příslušné ČSN" ale "mají označení CE nebo splňují příslušné ČSN"
protože existuje obrovské množství spotřebičů, které CE nemají ale relevantním ČSN odpovídají. Účelem předpisu zajisté není vynutit masovou obměnu spotřebičů za "CE" modely.

Fuk Tomáš:
Jak vidím zde,  moje připomínka neprošla. Takže vážení, po schválení tohoto předpisu budete všichni do jednoho porušovat připojovací podmínky. Nebo chcete někdo tvrdit, že doma nemáte žádný spotřebič nenesoucí hrdé označení C E? Žádný vlastnoručně vyrobený zázrak, žádnou starou lampu, cirkulárku...? A pokud máte, že je bez pardonu vyhodíte? (a předtím na nich ještě z nostalgie provedete revizi, abyste si byli jisti, že vyhazujete perfektně fungující a bezpečný spotřebič). Až budete někdo vyhazovat křišťálový lustr, dejte mi prosím vědět, rád mu poskytnu azyl před zeleným kontejnerem.

Ale tak už to u nás chodí, že se schválí předpis, o kterém všichni dopředu vědí, že se nebude dodržovat.
Dřív jsem si myslel, že to byl vynález komančů, aby se na každého vždycky něco našlo, když se chce, ale zřejmě je to v nás zakořeněné hlouběji.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana