Jak by šlo zabránit přetáčení elektroměrů?
Radek Červený:
Určitě nechci hájit skutky zlodějů, jakože přetočení elektroměru krádeží je. Stejně tak i když natankuji předraženou naftu u předražené pumpy, není v pořádku, pokud ujedu bez placení a nic na tom nezmění ani ona předraženost. Jen jsem chtěl zvýraznit, že v tomto případě to spíš vypadá tak, že zloděj křičí chyťte zloděje, což mi připadá komické ;D
Notabene, když to vezmeme historicky. Kde má ČEZ své počátky? Pokud by se sešli tři pánové, řekli založíme akciovou společnost, já dám to, ty to a ty to, na zbytek si sjednáme úvěr v bance, který budeme splácet, část zafinancujeme z akcií, a z těchto peněz postavíme naši první elektrárnu, první kilometry distribuční sítě a první vn rozvodny, připojíme první obec, město, kraj, a začneme vydělávat. Budeme pracovat a vydělávat tak, že nejenže zaplatíme provoz a úvěr, ale zbude i na investice do další elektrárny, další distribuce, a připojení dalšího kraje, tak je vše v pořádku. Smekám klobouk, ti pánové to svojí prací a pílí dokázali, věřili své myšlence, měli i trochu štestí, a šli za svým cílem.
Ale skutečnost je taková, že defakto drtivý podíl majetku a výrobních prostředků dnešního ČEZu zaplatili daňoví poplatníci, po transformaci na a.s. byli do vedení ČEZu dosazení kamarádi kamarádů, kteří by svoji vlastní firmu v životě ani nedokázali rozjet, natož udržet, a tito lidé dnes za nehorázné peníze kážou vodu a z oněch daňových poplatníků, kteří jim zaplatili i tu židli pod zadnicí, na které dnes sedí, ještě dělají pitomce. To už je ale opravdu silné kafe.
Také by se mi líbila společnost, jak psal kolega Jindra, jen mám pocit, že v naší zemi spálené to bude problém minimálně dvou až tří generačních obměn a to za předpokladu, že se zastaví globalizace. Pokud platí pořekadlo, že příklady táhnou, tak si nesmíme pouštet ani zprávy, dívat se na ty vypasené nafoukané tlamy v parlamentu, ale i evropském parlamentu, nesmíme řešit, proč amíci jsou v Iráku, atd. Ale to se již odkláním od původního tématu tohoto vlákna.
P.S. Luboši, a to víš jak to funguje ve státní správě? Tam nezáleží na tom, co umíš, nebo kolik toho za den uděláš, tam se platí podle toho, jakou máš školu, respektive na co sis vyskuhral papír (zle) Může si toto dovolit někdo v soukromé sféře?
Lubomír Jindra:
Ano je otázka, zda jsou tak vysoké zisky morální a proto jsem ťal na obě strany, zmínkou o "chování jednotlivců i větších celků". Ano Radku souhlasím, je to snad až komické jak Česko požírá samo sebe. Někdy mám pocit, že kdybychom nebyli ve vleku ekonomik sousedních úspěšnějších států, ale polohou byli odříznuti od světa a od zdrojů jako třeba Japonsko, tak máme jen bederní roušky, týpí, klacek proti zlodějům a největší sociální rozpočet na světě :D
Z mých příspěvků zde je patrné, že netrpím obzvláštní láskou k ČEZu a přísahám že z jeho zisku nemám žádný osobní profit ;) ale v rámci objektivity se ho zastanu a položím hypotetickou otázku: Co by se stalo, kdyby se ČEZu chopili jiní manažeři a stejně jako mnoho jiných podniků v ČR ho vytunelovali nebo prostě svou nešikovností neuřídili?
Neměli bychom už žádnou Českou firmu která by dokázala "zastřešovat" naši spotřebu elektrické energie, drtivou většinu elektráren by vlastnili zahraniční majitelé. Do státního rozpočtu by nepřitékaly obrovské podíly ze zisku, ten by totiž skoro všechen odcházel za hranice. A cena elektrické energie pro prostou domácnost? Vsadím se o cokoli, že by byla vyšší, než je ta současná od ČEZu :-\ Takže co zkusit jiný pohled: ať už tady komunisti pohnojili cokoli, energetická síť byla vybudována i plánována dobře. Ať už má nebo nemá současný ČEZ nepřiměřeně vysoké zisky, tak je to pořád Česká obrovská firma která funguje a mohutně expanduje do zahraničí.
Co na to zkusit být pro změnu hrdí? :) Například Amíci by byli ;)
P.S.
jen ale zase nebuďme naivní, třeba je možné, že zisky z výroby a prodeje elektrické energie jsou prostě tak velké, že nešikovností dovést takovou firmu ke krachu ani není možné a že ty zisky jsou opravdu tak obrovské, že si na rozdíl od jiných firem management spočítal, že než ho vytunelovat bude skutečně výnosnější udržet ho v provozu ;D
wittman:
JJ souhlasim, proc nebyt hrdi na CEZ:)Kazdy jen remca na ceny, a penize co vydelavaji:)Ale nikdo to nevezme objektivne, energetika nejde rozdelit na desitky maly firem co budou mit svou prenosovou a distribucni sit.A protom je tu PRE a EON a pokud si nekdo projde nove ceniky, uvidi ze CEZ ma silovou oproti zminovanym firmat levnejsi, regulovana cast je stejna, to ridi ERU.
Jedine vcem je prblem ze CEZ je napul statni.Ikdyby davali el. za polovic,vzdy se najdou taci, ze by ji nakoupili a prodavali jinde za polovic:)
Cesky narod si umi vesmes jen stezovat, remcat a zas jen nadavat.Treba ted pri volbach, pokud tam zas prijde jen polovina volicu tak to vypovida lecos.
Jan Alin:
Citace: wittman 23.01.2010, 17:52
Cesky narod si umi vesmes jen stezovat, remcat a zas jen nadavat.Treba ted pri volbach, pokud tam zas prijde jen polovina volicu tak to vypovida lecos.
Polovina voličů je málo nebo moc? A když tam přijdou všichni tak to změní co?? Poslední dobou slyším nebo čtu tohle v různých podobách stále častěji v TV, tisku nebo na internetu , jen si stěžujete a nic jiného tak máte co jste chtěli. Ještě jsem ale nikdy od lidí co tohle říkají neslyšel řešení. Prostě náš zemědělec není ideální ale dotovanému zboží ze zahraničí konkurovat nemůže a vyberte si jiná odvětví a libovolně aplikujte. Zrovna minulý týden jsem synovi koupil zimní rukavice za 35,-Kč - za ty peníze náš výrobce nekoupí ani materiál.
Ne nejsme ideální ale není pravda že umíme jen remcat, stěžovat si a nadávat, určitě ne víc než okolní národy.
Zdenek Hejčl:
Víc jak 50% národa je znechuceno politiky a ví, že se to stejně nezmění ať budou volit kohokoliv. V současné době nevidím čestného a schopného politika v naší kotlině..... (zle)
O tom to asi je, ošulit co se dá ať energetiku, zákazníka, kohokoliv asi národní sport.
Ono volit ze dvou zel to menší, není to pravé ořechové, protože časem předčí to původně větší zlo. (wall)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana