Jak uzemnit plastovou vanu?

<< < (5/9) > >>

Petr Moravec:
Pane Karvánku díky .

Martin Novák:
To Rotrekl: Ziju, dodrzuji normy a nespochybnuji je i kdyz mne zivot naucil ze normy jdou casto az nekolikanasobn e za ramec nutnosti. K elektrice mam respekt ale nedemonizuji ji protoze znam zakony fyziky. A tak nebudu nekomu kdo ma v baraku celoplastovy rozvod vody vnucovat uzemnovaci drat na baterii kvuli ochrannemu pospojovani a klidne se po takovou revizi podepisu...

To P. Moravec

Jasne, probirat to radsi nebudeme, nebo to jeste nekdo zacne zkouset a muj pud sebazachovy mi taky nedovoluje delat podobne pokusy na vlastnem tele. Mam ale par zazitku, ktere mi rikaji ze to s tym nebezpecim nebude zase tak zhavy...

Pred asi 20 lety, kdyz jeste nebyli rychlovarne konvice jsem v jedne firme zhabal tenkrat podle mne "zivotu nebezpecny" varic na kavu. Tvoril ho plastovy hrnicek o objemu asi 3dl postaveny na misce z kvetinace. Uvnitr v hrnicku byly dva plechy ve tvaru L prisroubovane cca 1cm od sebe. Na jeden sla samozrejme faze, na druhy nulak... K memu tehdejsimu prekvapeni to nevyhodilo pojistky ale cca za minutu a pul privedlo vodu k varu. Zvedavost mi tehdy nedala a chtel jsem vedet co by se stalo kdyby nekdo ponoril prst do vody. Neponoril jsem radsi prst ale merici hrot ampermetru pricemz druhy pol ampermetru sel na PEN. Dostkrat jsem musel jit s rozsahem dolu, nez se rucka pohla z mista. Proud byl nejakych 15mA - natvrdo proti PEN. Pak jsem se odvazil i prstem a nic - jen lehke brneni...

Pri 250V mi pro bezpecny proud do 10mA vychazi omezovaci odpor neco pres 25 kohm. Voda ma mernou vodivost v radu desitek az stovek kiloohmu na metr. To znamena ze metr vody v potrubi prurezu 1" ma odpor v radu stovek megaohmu... Vysledek si soudny clovek odvodi sam...

Jiste, sahnout na probijejici pracku nebo fen z vany je s pravdepodobnos ti blizkou jistote poukazka na krchov, pokud neni v instalaci proudovy chranic. Ale osobne si myslim, ze historky s vrazdicim fenem ve vane jsou spise z kategorie Hollywoodskych filmovych legend nezavislych na zakonech fyziky...

Milan Karvánek:
TO: Novák > i můj příspěvek vychází též z osobní zkušenosti, ty rychlovarné přímotopné vařiče také znám, ale co víc před cca 15 lety se podařilo manželce zakoupit v prodejně s kojeneckýma potřebama na stejném principu pracující ohřívačku kojeneckých lahví. Zkušenost jsem s tím udělal úplně stejnou jako vy, pokud člověk za provozu skoušel rukou teplotu ohřívané lahve bylo od kouřící a zkondenzované páry cítit lehké mravenčení. Jinak si ale myslím, že je dobře že takovéto výrobky se už poslední dobou těžko shánějí  !

Jiří Fuksa:
To: Novák
Neodporujte si.
Pokud píšete, že voda má odpor řádově 100 kiloohmu na metr tj. 1 kiloohm na 1 cm, což je současně vzdálenost elektrod ve vašem vařiči vody, tak si myslím, že při fázovém napětí byste tu vodu rozhodně neuvařil za 1 a půl minuty.

vladimir vaněk:
Sledoval jsem jednou jeden americký dokument, kde v plastové vaně testovali s figurínou, která měla odpor lidského těla a elektrody místo srdečního svalu se zapojeným měřením v mA. Do vany házeli různé zapnuté spotřebiče (fen, žehličku, rádio),  nejmenší proud v srdečním svalu byl 4mA. V koupelně májí být zásuvky přes proudový chránič.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana