Jak uzemnit plastovou vanu?

<< < (6/9) > >>

Petr Doležal:
To Vaněk: Pokud to nebyl překlep, tak by mě spíše zajímal maximální naměřený proud

Pavel Rotrekl.:
Pořad se jmenuje Bořiči mýtů a běží na Discovery chanel, v současné době je již opakován. Tento díl byl již dávno, takže si nepamatuji naměřené proudy, ale pamatuji si, že byly vyhodnoceny jako spolehlivě smrtelné. U tohoto pořadu je bohužel zvykem, že jeho tvůrci se až nesmyslně snaží dodržet některé podmínky pokusu, jiné jim však zcela unikají. V tomto případě nevěnovali vodivosti vody a její tvrdosti pozornost, jakou by si tyto vlastnosti v pokusu zasloužily.

Petr Moravec:
To Rotrekl
 Fyzika skutečně funguje a není třeba zpochybňovat její zákony.
Elektrický odpor vody je opravdu velmi vysoký (asi tak jak uvádí p. Novák).
Dokonce voda destilovaná se dá nazvat izolantem.
Její vodivost v podstatě vychází z obsahu solí, znečistění a nechci se vrhat do chemie.
Ovšem to nevyvrací ohřev vody v uváděných ohřívačích. (viz. 3f destilační přístroje)
Vy jste si neuvědomil že desky (elektrody) mají větší povrch než je 1'' uváděný p Novákem.
Odpor je přímo úměrný délce vodiče a nepřímo úměrný jeho průřezu.
A proto je vana tak nebezpečná jelikož průřezem je v podstatě celý povrch ponořené části těla.

Pavel Rotrekl.:
To: Petr Moravec
Teď nevím, jestli jste ten příspěvek chtěl skutečně adresovat mě.

Martin Novák:
to all:

- uvedeny 1" byl pouzit az v zaveru kdyz jsem psal proc ani pri revizich netrvam na pospojeni vytokovych baterii na plastovych rozvodech vody a jeste se pod to klidne podepisu. Dneska, kdyz se voda vede v plasu v baraku i v zemnich rozvodech je proste blbost povazovat rozvod vody za uzemneny nebo uzemnitelny...

- elektrody na varici byli mozna bliz, mozna to bylo jen pul cm, je to skoro 20 let a prislusny "varic" davno odpociva v pokoji na dne skladky (archeologove se mozna za 200 let budou divit)  ;)  Navic je to i zalezitosti rozmeru elektrod nejen vzdalenosti jak uz napsal p.Moravec

- Jak jsem hledal v historii diskuse, kdyzi se tu resil podobny problem s prutokovym ohrivacem vody typu "elektrody ve vode". Tam se taky nakonec ukazalo, ze tech par cm. vody v trubce izoluje dostatecne

- jo, Borice mytu znam ale bohuzel tento dil jsem nevidel. Podle mne ale u nebezpeci fenu ve vane velice zalezi na tom, zda je vana kovova, smaltovana nebo plastova a na konfiguraci pokusu. Kazdopadne, naprosty souhlas, na rozvody v koupelne patri chranic bezpodminecne. Daval jsem ho tam jeste v obdobi, kdy to norma nevyzadovala.. .

- preju hezky den panove, jdu hledat Borice mytu na DC++ a trochu u toho taky pracovat. Bernak ceka na penizky   :( :mad:

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana