Stačí dnes v bytě 1-fáze nebo je nutné mít 3-fáze?
František Šohajda:
TO:Karel S
Může stačit i 3x20A/B....mám zkušennosti že jsem měnil v celkem velkých /7+1/ RD z 25 na 20 A a dodnes si žádný nestěžoval.... i bytu by to mělo stačit !
Lubomír Jindra:
Citace: Karel S. 31.12.2009, 08:23
Děkuju za kvalitní odpověď. Jen škoda, že jsem to netušil před koupí bytu, žádal bych slevu z kupní ceny..
Nedávno jsem oslovil několik realitních kanceláří s tím, že zjistím skutečný stav elektroinstala ce, vyhotovím revizní zprávu, napíšu doporučení z hlediska budoucího užívání budovy atd... Odezva byla malá a skutečný zájem nulový. :(
Je to pochopitelné: realitní kanceláře nemají zájem snižovat cenu přeprodávaného zboží, raději napálí zákazníka, světlo svítí tak co :'(
Například nedávno si příbuzná koupila "zrekonstruovan ý byt" a mimo jiné byla na kolíku zásuvky v kuchyňské lince fáze. (zle)
Tak fungují prosperující realitní kanceláře a je třeba to vědět. (box)
Michal Kolesa:
Citace: Lubomír Jindra 31.12.2009, 09:50
Nedávno jsem oslovil několik realitních kanceláří
Jak jste je oslovoval ?
Já jsem si našel na firmy.cz firmy co provozují potápění a plavání a oslovil jsem je s nabídkou že jím udělám webové stránky a žádná se neozvala. Zajímá mě jak jste je oslovoval vy, že bych to porovnal se svým oslovením a analyzoval bych, kde jsem udělal chybu
Šipeky Michal:
Citace: Karel S. 31.12.2009, 08:30
Ještě bych prosil o krátkou odpověď: pokud si to nechám změnit na třífazi, tak budu potřebovat 3 x 25,0 A nebo bude stačit méně, třeba 3 x 20,0 A (u ČEZu se platí za každou ampéru). Děkuju moc
Nové byty čo som videl (zas až tak veľa ich ale nebolo, aby to bola relevantná vzorka) mali všetky 3x16 A a počítalo sa s el. varnou doskou. Ak teda chcete šetriť, tak môžete aj tu.
Alebo kompromis do budúcnosti: Nechajte si všetko urobiť tak, akoby to malo byť na 3x25A a choďte do 16 alebo 20A. Rozdielov bude minimálne a cenovo to pri takejto prerábke tiež nebude veľký rozdiel. V budúcnosti po tom môžete ďalej navyšovať bez potreby čokoľvek prerábať.
Aleš Dobrovolný:
Karel S.
Vážený pane, jistěže můžete použít 3x20A hlavní jistič, toto rozhodnutí je jenom na vás.
Nicméně pokud výrobce požaduje pro spolehlivý provoz sporáku předřazený jistič 3x16A budete mít dost pravděpodobně sníženou selektivitu jištění hlavní jistič -> předřazené jističe 16A. V případě zásuvkových okruhů by to šlo řešit jističi 13A, v případě sporáku si už tak jistý nejsem. Nicméně, v bytě je tohle docela jenom o komfortu a pohodlí (natahování jednoho vypadlého jističe namísto dvou).
Avšak vzhledem k tomu, že se jedná o jednorázovou platbu, bych těch pár tisícovek nešetřil, je to investice do spokojené budoucnosti.
Ovšem pro posouzení vhodnosti jakéhokoliv řešení bych vřele doporučil nějakého elektrikáře lépe potom projektanta, který by uměl posoudit i další okolnosti jako je stav stávajících rozvodů, případná rekonstrukce rozvodů, návrh nové domovní rozvodnice, řešení nové přípojky od elektroměrové rozvodnice do domovní, ochranu proti přepětí, pokud ji budete požadovat atd.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana