Stačí dnes v bytě 1-fáze nebo je nutné mít 3-fáze?

(1/6) > >>

Karel S.:
Koupil jsem starší byt v panelovém domě, přepsal jsem na sebe elektřinu. ČEZ mi poslal smlouvu, kde byla uvedena "hodnota hlavního jističe před elektroměrem" 1 x 25,0 A. Od té doby nemůžu nikde zjistit, zda je toto dostatečné, nebo zda si mám za poměrně velké peníze nechat hodnotu navýšit na 3 x 25,0 A (vyšlo by to asi na 10 tisíc). Někdo říká, že to není nutné, jiný říká opak. Budu mít standardní vybavení domácnosti: indukční desku, troubu, varnou konvici, myčku, mikrovlnku, pračku, sušičku, televizi, počítač, osvětlení. Mám si tedy nechat udělat změnu na třífázovou? Jsem elektrolaik, tak prosím o nepříliš odborné odpovědi,  (poklona) .

Jaroslav Klinský:
Pokud chcete všechny vyjmenované spotřebiče, tak se nevyhnete předělání na tři fáze. Nebo to ještě řeknu jinak: chcete určitě použít spotřebiče tak, aby fungovaly bez vypínání hlavního jističe. Když budete mít jen jednu fázi a jištění 25A, tak možná použijete 2 plotýnky a něco k tomu, ale nepůjde použít celá deska a to nemluvím o troubě, pračce, zapnuté televizi, PC atd. Někdy se to může sejít tak, že budete potřebovat mít skoro vše zapnuté. A potom nestačíte běhat k jističi a nahazovat ho. Ono to ale nebude jen těch 10.000,-Kč, protože budete potřebovat další věci - úpravu v elektroměrovém rozvaděči, nový rozvaděč, nové přívody pro varnou desku, troubu a asi i další, když píšete, že se jedná o starší byt. Ale to nebudete schopen udělat sám, je nutné se domluvit s firmou ve Vašem okolí (nejlépe oslovit několik) o způsobu úpravy elektroinstala ce  a následné cenové nabídce. Ale ne vždy to nejlevnější je nejlepší a i naopak. Přeji hodně štěstí při výběru a následných úpravách. A tím se dostávám k odpovědi na Vaši hlavní otázku: Určitě třífázovou přípojku k plnému využití všech spotřebičů.

Lubomír Jindra:
Perfektní vševystihující odpověď.  (jednicka)

Karel S.:
Děkuju za kvalitní odpověď. Jen škoda, že jsem to netušil před koupí bytu, žádal bych slevu z kupní ceny..

Karel S.:
Ještě bych prosil o krátkou odpověď: pokud si to nechám změnit na třífazi, tak budu potřebovat 3 x 25,0 A nebo bude stačit méně, třeba 3 x 20,0 A (u ČEZu se platí za každou ampéru). Děkuju moc

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana