Lze kabely v bytě nastřílet či nalepit na zeď a přelepit tapetou?

<< < (2/10) > >>

Jaroslav Klinský:
Petr Doležal - tak tento vodič znám velmi dobře, dokonce jsem ho kdysi použil i doma na strop.
Štěpán Rybář -  s tím nastřelováním nějakými sponkami asi neuspějete. Pamatuji si, že někdy byl problém nastřelit i ten ocelový hřebík, nebo se to okolo něj vytrhlo a nedržel - muselo se to zkusit kousek vedle. Takže podle mne žádná sláva. A také jak zde již někdo psal - to uložení na povrchu by nebylo ideální kvůli možnosti mechanického poškození. A počítejte, že v některých místech to nebude jen jeden kabel, ale třeba i dva, tři, někde je bude nutné překřížit. Mohlo by být schůdné použít dutin v  panelech - tam, kde jsou nyní krabice, byly obvykle vedeny kabely dolů na podlahu. Ale řekl bych, že možností moc není.

František Bernard:
Doplním pana Doležala. Existoval kabel nebo vodič. Vodivé jádro bylo hliníkové o průřezu 4 mmm2. Byl bílý, dosti silný. Přišel jsem s ním do styku v roce 1962. Používal se na experimentální m sídlišti Invalidovna v Praze. Přitloukal se přímo na stěny, napájely se s ním  vypínané zásuvky, jelikož se nepočítalo se svítidly na stropech. Odizolování pro připojení do svorky bylo velice obtížné, plastická izolace byla velmi tvrdá.

Tomáš Sládek:
Dříve se docela běžně datové kabely (konkrétně koax RG58) lepily tavným lepidlem.

Většinou se to dělalo v kancelářích, kde byl na zemi koberec lemovaný páskou, na tom černý kabel držel skvěle a ani moc nerušil. Při lepení na zeď se je nutné použít penetraci, jinak kabel spadne i s malbou.

Netuším, zda použití tavného lepidla něco nebrání. Jestli ne, tak je to docela použitelná technologie.

Martin Lysý:
Existují plastové příchytky které pojmou dva ploché kabely ze dvou stran, příchytka vystupuje na povrch pouze asi 2mm. Montují se na způsob hmoždinky, ale místo vrutu mají kolík který se zatluče kladívkem. Jinak je asi nejschůdnější ta páska + hmoždinky (5;6) a vruty se zápustnou hlavou.

Tomáš Jarovec:
Problémy při skrývání elektroinstala cí holt už patří k panelákovým bytům. Panely jsou rovné, takže omítkou se mohlo šetřit, možná se dával jen štuk.
Svislá drážka hloubky 2cm od vypínače ke stropu nebo k podlaze ten panel zas tolik neoslabí. Další možnost je přilepit k panelům 2-3cm izolační desky, přes ně perlinku a štuk. Kabely schovat za desky. Získáte tím navíc tepelnou a zvukovou izolaci, což se v paneláku hodí.
Jako plochý kabel by se dal použít vícežilový páskový kabel PNLY (http://www.kablo.cz/Products/7%20Communication%20cables/~/media/2802C13B2E604DA49497A3515F93AAB4.ashx),  zapojit vždy 2-4 vodiče paralelně. Asi by byl problém s revizí a kabel by se musel přetřít barvou. K lepení mne ještě napadá "sekundové lepidlo",  které trochu nasákne do zdiva a nemuselo by se odloupnout s malbou - pokud nerozleptá kabel. Přesto bych se u kabelu na lepidlo nespoléhal.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana