Proč je odběr kotle o 25% větší?

<< < (4/6) > >>

Rozmahel Vladimír:
Výpočet odporu tělesa je správný, rovněž tak fázový proud v trojúhelníku. Sdružený proud potom musí být 1,732 x tento proud = 11,95A. Kde se vzala hodnota 13,8A?

Rozmahel Vladimír:
11,95A x 18 ks  = 215A při 400V, tak jak uvedl kolega Fuk v úvodu.

18 x 7,5 kW  = 135 kW

Měřili jste pokles napětí při plném výkonu? Zvýšení proudu by mohlo být i z tohoto důvodu.

Fuk Tomáš:
Doplním ještě tabulku.
Topení prostě má větší odběr, než je otypováno. 16% rozdíl proti nominálním hodnotám mi přijde docela dost.
Vliv účiníku můžeme zanedbat, protože naměřená hodnota odporu (33 ohm) sedí s hodnotou vypočtenou z proudového odběru (33,1 ohm).

Citace: Václav 3  08.12.2009, 10:47

Četl jste můj příspěvek z 9:46 celý? Tam sice nejsou postupy výpočtu, ale výsledky jsou spočítány dostatečně přesně,  aby byly relevantní a konečný výsledek se shoduje s Vámi naměřeným proudem.

Jenže chybička se vloudila, proudy jste sečetl algebraicky a ne vektorově...

Petr Doležal:
Tak jsem si sestavil rovnici, kdy se na odporech zapojených do trojúhelníku naměřilo na dvou svorkách 33 ohm (s jedním vinutím jsou paralelně dva totožné odpory do serie).
33 = R*2R / R + 2R
Vyšlo mi, že jedna tyč při dané teplotě má odpor 49,5 Ohm.
Jedním vinutím při 400V mi tedy protéká 8,08 A
Sdruženě tomu odpovídá 13,99A
Celkově 13,99*18 = 251,82 A
 (dance)
Neboli, naměřený odpor je ve shodě s naměřeným celkovým proudem

Rozmahel Vladimír:
Vypočtená hodnota tělesa 2,5kW na 400V je správná 58 Ohmů. Vypočteno ze štítkových údajů 380V = 2,5kW.
Pokud kolega Novák měřil celý trojúhelník a naměřil 33 Ohmů, je to špatně přesně o našich 16%.  (ssur)
Pokud se přepočte trojúhelník z 58 Ohmů na výsledný odpor, tak má mít při štítkových hodnotách 38,6 Ohmů. / měřeno vcelku /
Nabízí se jednoduché vysvětlení, výrobce ušetřil část drahého odporového materiálu o cca 16%,  ušetřil, nezdražil, ale vyrobil tělesa s větším příkonem.  o:-) Tomu říkám zdarma 16%.  :D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana