Plechový žlab v blízkosti hromosvodu připojíte nebo oddálíte?
Petr Tobolík:
Na 20 budovách,
které se revidovaly poctivě každých 5 let a které jsem nyní dostal k revizi hromosvodů dle ČSN 341390 jsem objevil jeden zádrhel.
Po obvodu pláště budovy jsou vedeny asi 3metry nad zemí plechové žlaby s víkem a v něm jsou kabely nn.
Tato kovová lávka vede asi 5-10 cm od zdi souběžně se zemí.
Na každé budově jsou svody HS svedené k zemničům a logicky se tato dvě zařízení křižují a také téměř dotýkají.
Nyní jsou všechna kovová korýtka připojená ke svodům.
Problém je v tom, že ve žlabech jsou kabely ...
... dle mne je to křižování a měla by být dodržena předepsaná vzdálenost při křižování HS s nn kabely ...
... nebo to mám brát jako kovové části, které jsou nutné pospojovat?
Jak z toho ven?
....oddálit, nebo nechat spojené?
#105# Nechápu proč je těžké vyrobit otázku (ve svém mateřském jazyce), která vystihuje dotaz.
Jan Hájek:
Jak můžete napsat ,že byly revidovány poctivě, když provedení neodpovídá článku 115 tab.4 ? (norm)
Jaké bylo číslo RT?
Jinak doporučuji si přečíst takovou knížečku co je k dispozici teprve 40 let, takže se ke každému nedostala.
Má název ČSN 34 1390.
praktik:
Bylo by užitečnější, kdyby normotvůrci více diskutovali než se jen vytahovali. Ostatně nemají ani proč, za posledních 30 let jsem neviděl horší normu než otrocky přeloženou a navíc zbytečně složitou ČSN EN 62305!!
Jaroslav Ratiborský:
Při zjištění tohoto stavu můžete reagovat různě,ale předešlý účastník diskuze vám napověděl hodně.
Můžete konstatovat,že tento stav je v rozporu s ČSN 341390 čl.115 tab.4 protože není dodržena vzdálenost 20 cm při křížení svodu s kabelem.
Petr Tobolík:
Chtěl jsem mít jistotu a oporu u ostatních..... než majiteli řeknu, že 20 budov je po 30letech nutno předělat. Stojí to peníze....a ....30let to bylo dobré(i kulaté razítko na to má) a najednou se to mladýmu pánovi nelíbí :-\
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana