Jaký máte názor na elektrifikaci RD pomocí elektrocentrály?
Jan Štěpán:
;D už vidím distributora jak se žene tryskem, aby připojil jeden domeček 1-2km od své sítě s odběrem 3x25A na vlastní náklady včetně vyřízení kompletní administrativy ... Návratnost investice by byla v desetiletích.. .
Zapomeňte. Jo to o tom, kolik to bude tazatelku stát, nikoliv o tom, žeby jí to udělali zdarma, popř. za připojovací paušál.
Tzn. jestli ji vyjde levněji zaplatit přípojku a mít "stabilní" odběr, nebo jít do ostrovního provozu. Celé je to jen o penězích. Ani jedna varianta, bude-li ok, nebude levná.
Oliver Mička:
Ja som napísal že "Možno potiahnu vedenie priamo k vašemu domu bez toho aby ste niečo platili." je tam slovičko že možno ,je mi jasné že to asi zadarmo nebude ale aj tak sa asi najviac dozvie priamo cez distributora
Martin Šedivý:
To: Oliver. Z jakého důvodu žádat 3x25A? Největším žroutem bude jenom pračka /nevíme jaká/. Takže z hlediska placení 500 za A a vyšší paušál by stačilo 3x16A,případně 1x20, 25A, dalo by se případně použít přednostní relé. Nebo mně něco uniklo? Spoluúčasti se se paní Jelínková s největší pravděpodobností nevyhne :( Pokud bylo těch 25A myšleno jako nasr... dodavatele, pak jsem v obraze.
Dingo:
1 fázi určitě ne. 3x25 je určitě zbytečné. 3x16A je pěkný kompromis.
Milan Dupal:
Podílel jsem se na návrhu a provozujeme ostrovní systém s dieselgeneráto rem 30kW, takže pár zkušeností mám.
Z autorova dotazu vyplývá, že je o této oblasti laik, bez el. kvalifikace a praktických zkušeností. Je mi líto, ale pak mu nezbývá pro komfortní používání el. energie, než se připravit na vysoké výdaje s opravdu mnoha nulami na konci.
Varianta přípojky od distributora: vysoké náklady na výstavbu - závisí na místních podmínkách - milion Kč vůbec není přehnaný nástřel, mohou být i dva a více... Získaná energie je komfortní, bez jakýchkoliv starostí kromě pravidelných plateb za paušál a spotřebované kWh. Pokud nemáte opravdu vlivného strýčka pak distributor opravdu na své náklady z lásky k bližnímu nepostaví kilometrovou přípojku pro plánovaný odběr pár kWh.
Varianta ostrovního systému: pokud má být obsluhovám laikem bez odborných znalostí a kvalifikace pak musí být pro tento způsob provozování koncipován a lhostejno na druhu získávání energie (generáto-slunce-akumulátor či jejich kombinace) opět se bude jednat o investici značného rozsahu. Součástí soustavy s generátorem musí být i systém ochran soustrojí (přehřátí, nedostatek provozvích kapalin, provozní a požární jištěni,...) Na klíč jako zakázku ráda dodá nejedna firma, faktura se ale bude podobat té v předchozím případě. Cena získané energie nebude díky nákladům na údržbu a PHM o mnoho nižší, než energie kupované.
Snad jedině používat hobby způsobem hobby elektrocentrál u z ...marketu se všemi negativy stím spojenými. O komfortu se ale nedá mluvit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana