Nastává konec bastlení prodlužovacích šňůr ?

<< < (3/8) > >>

Jan Lukáš:
Jo prodlužovací šňůry. Už jsem jich pár zlikvidoval. Naposled tu, co žena v dobré víře, koupila v nejmenovaném supermarketu.  Byla prý levnější, než já jenom koupím kabel. Jo jest to tak, za 200Kč 10m prodlužovačku vyrobit neumím.  Bylo na ní uvedeno 250V/16A. Uvnitř vodiče 1mm2 a žz 0,75mm2. Při 10A se začíná zahřívat, při 16A už dochází k tavení izolace. Ale má nerozebírateln é koncovky, to je pravda. Navíc provedení 5ti zásuvky je hodně pofiderní. Přívody mizerně přinýtovány, vodiče "ocínované". Moc rád bych potkal konstruktéra.   >:D Ale značka China Export nechyběla. Chce se mi  (zle)

Petr Doležal:
To Lukáš:
To si můžete ještě gratulovat  ;)
Ze zmiňovaného Rapexu o jednom výrobku :
. . . Výrobek představuje riziko z těchto důvodů: - obsah průřezu je pouze 0,1 mm²,  což je méně než požadovaný limit 1 mm², - po dvou minutách použití při maximálním povoleném zatížení (16 A) z kabelu začal vycházet dým kvůli přehřátí vodičů, rychle se zhoršily vlastnosti izolace a kabely se zpřístupnily, což by mohlo způsobit úraz elektrickým proudem a nebezpečí popálení nebo nadýchání zplodin. . .

kolem_jdoucí:
Citace: František Šohajda  14.11.2009, 07:11

...
Protože se prodávají běžně v elektroobchode ch a to i renovovaných!
...

Hodinky jako holinky, obojí se natahuje  :D

Tomáš Jarovec:
Já jen nechápu, proč by definice prodlužovací šňůry v normě měla znamenat konec bastlení. Akorát vybastlená prodlužka nebude "prodlužovacím kabelem/prodlužovací šňůrou" ve smyslu ČSN 34 0350 ed.2. Pokud by se měla prodávat, tak třeba pod názvem "prodlužovák" či "jezevčík"  :)
Hlavně doufám, že elektroteroris ti nezakážou prodávat rozebiratelné šňůrové vidlice a zásuvky. To, co by se v takovém případě bastlilo, bych raději ani nechtěl vidět.

Jiří Schwarz:
Citace: Tomáš Jarovec  14.11.2009, 18:28

Hlavně doufám, že elektroteroris ti nezakážou prodávat rozebiratelné šňůrové vidlice a zásuvky. To, co by se v takovém případě bastlilo, bych raději ani nechtěl vidět.

Zakázat prodej? To snad ne. Maximálně se k tomu bude dávat nějaké "upozornění". Takový alibismus - my jsme ti říkali, že to může být nebezpečné, když se to zapojí špatně...
To, že si něco koupím, ještě neznamená, že to mohu používat podle svých představ. Možná si někdo vzpomene jak to vypadalo po roce 1989 v obchodech s elektronikou v SRN poblíž našich hranic.
Běžně se tam prodávaly výrobky (přenosné telefony, radiostanice,...) ,  které měly červenou cenovku s upozorněním "Nur for export". I tak by to šlo ošetřit - označení, že není určeno pro použití v EU.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana