Jak se počítá proudový odběr třífázových spotřebičů?
Fuk Tomáš:
Citace: mafiak 13.01.2017, 15:12
Mne to stále vychádza 7,5A na fázu, ale regulus tvrdí niečo iné (viď príloha)
7,5 A vám teče každým topením, ale na každou fázi máte připojena topení dvě.
Součet těch dvou proudů není 15 A, ale o 13,4 % méně, díky fázovému posunu mezi nimi.
dolac:
Citace: mafiak 13.01.2017, 15:12
Dovolím si trochu oživiť tému a to otázkou: Aký prúd budú odoberať tri 3kW výhrevné telesá zapojene na 400V do trouholníka?
Mne to stále vychádza 7,5A na fázu, ale regulus tvrdí niečo iné (viď príloha)
Ak pozerám správne, tak túto špirálu do trojuholníka na 400V zapojiť vôbec nemôžte. Na 400V sú určené špirály od 7,5kW do 12kW.
Taktiež nechápem, ako to myslíte, že zapojíte tri 3kW-ové výhrevné telesa? Výhrevné teleso v katalógu je jedno, pozostáva z troch špirál a má celkový výkon 3kW.
mafiak:
Napísal som to trochu zmätočne:
Samozrejme jedná sa mi o jedno výhrevé teleso sumárneho výkonu 9kW (typ: ETT – A – 9,0), ktoré pozostáva ako také z troch 3kW špirál (slovu špirála som sa chcel pôvodne vyhnúť, ja tam žiadnu špirálu z pohľadu geometrie nevidím)
Každopádne ďakujem za predchádzajúce odpovede.
Pavel Kalenda:
(poklona) . zmiňujete konstantu cca 1,445 ...to je tedy účiník sítě cosfí? měl jsem za to, že hodnota účiníku se pohybuje vždy od nuly do jedné. Při nulovém účiníku je celý výkon jalový. jakto, že tedy 1,445?
Účiník (cosφ) = P/S (zdánlivý výkon / činný výkon)
S=U x I x cos fí ale.... znovu neznám ten účiník ;D
mohu poprosit o radu s příkladem viz náhled v příloze? jednou mi vychází 3,179A a podruhé 2,2A. vzorce jsem dohledával tady na fóru, počítám špatně? snažím se jen spočítat odběr 3f proudu na kompresoru.
Tomas M.:
Máte to úplně špatně :) cosfi je účiník dle typu zátěže a je skutečně od 0 do 1 ... Respektive občas se rozlišuje jestli se jedná o zátěž kapacitního charakteru nebo indukčního, pak by u účiníku mohlo být ještě + nebo -, ale na velikost (do výpočtu) to nemá vliv.
Fázový proud 3f soustavy bude při zapojení Y/D stejný a to I = P/((3xUf)*cosfi) = 2200/(3*230*cosfi) nebo I=P/(sqrt(3)*Us*cosfi) = 2200/(1.73*400*cosfi)...
Za cosfi si dejte 1čku - odporová zátěž a výjde vám ten zde zmíněný poměr 1.445, tudíž těch 3.18A, u kompresoru by cosfi bylo něco jako 0.7
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana