Jak se počítá proudový odběr třífázových spotřebičů?

<< < (3/13) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Fuk Tomáš  01.11.2009, 13:35

Pro J.Š.S.: Vašeho příspěvku jsem si všiml až dodatečně. Ovšem protože se jedná v uvedeném případě o spotřebič zapojený do hvězdy, preferoval bych i nadále v tomto případě výpočet na základě jmenovitého fázového napětí.

Dobrá  ;D takže úúúúúplně přesně je to 1,443 375 plusmínus 10% povolené tolerance napětí distribuční sítě, tudíž 1,2990375 - 1,5877125. Promiňte mi tento OT, ale nedalo mi to.
Jinak souhlasím s kvalifikovaným odhadem 1,5. Stejně provádíme přesné výpočty s nepřesnými hodnotami. Bazírovat na setinách nemá smysl.

Fuk Tomáš:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  01.11.2009, 23:23

Dobrá  ;D takže úúúúúplně přesně je to 1,443 375 plusmínus 10%

:D :D :D
Právě proto jsem úvodem této bouřlivé promilediskuse namítal proti použití slůvka "přesně".

IM:
Citace: Georgis Fasulis  01.11.2009, 13:44

Nikdo jste neuvažoval s úbytkem napětí na vedení k zátěži. Čím větší proud tím větší úbytek napětí a tím menší napětí na spotřebiči a tedy v důsledku i menší proud spotřebičem.  >:D
U skutečně přesných výpočtů prostě se vzorečky ze střední školy nevystačíte. :-)

Z formulace původního dotazu vůbec nevyplývá, že by tazateli šlo o nějakou přesnost. On chtěl jen vědět, jaký je vztah mezi výkonem a proudem v 3f. soustavě. V obecném vzorci pro výpočet proudu z výkonu  nelze uvažovat žádný úbytek napětí, ale pouze napětí jmenovité, to je snad i smysl jeho existence neboť se ve skutečnosti nikde nevyskytuje.

mafiak:
Dovolím si trochu oživiť tému a to otázkou: Aký prúd budú odoberať tri 3kW výhrevné telesá zapojene na 400V do trouholníka?

Mne to stále vychádza 7,5A na fázu, ale regulus tvrdí niečo iné (viď príloha)

Jirka Š. Svejkovský:
Zapomněl jste vynásobit odmocninou ze tří. Maj to správně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana