Můžete mi vysvětlit princip zapojení fotovoltaické elektrárny?
František Šohajda:
Já jsem ze zvědavosti koukl na zapojení fotovoltaiky odpovědnou montážní firmou, co to montuje už dost dlouho, a vývod zapojili do obyčejného podružného rozvaděče na chodbě RD.Jen přidali jistič a napojili to tam.Vedle zásuvkových a světelných jistících prvků...
Žádná změna v elektroměrovém rozvaděči...da li RZ a je vše OK a i nic nenamítá E ON...?Jen údajně dají místo jednosazbového elektroměru čtyřkvadrátový .....také jsem myslel že to dotáhnou do "měření"..?
Podotýkám že jsem to nikdy nemotoval!
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Pavel Tesař 29.10.2009, 09:41
Fotovoltaickou elektrárnu přeci nemůžete napojit na HDV. Musí mít samostatný kabel do elektroměru pro výkup.
Na to jste přišel jak?
U režimu prodeje přebytků (zelený bonus) je schéma Panely -> střídače -> elměr vyrobené energie -> HDV. Stávající elměr se jenom vymění za 4Q (budete mít pak elměry dva).
Proudy se samozřejmě potkají a záleží, kterého bude víc. Pokud toho z distribuční sítě (třeba v noci), bude se 4Q elměr točit směrem od DS, pokud ten z FVE (polední sluníčko bez mráčku), bude se točit směrem do DS (proto musí být čtyřkvadrantní).
Tento elektroměr slouží k fakturaci za elektřinu odebranou (platíte řekněme 3,50 Kč/kWh) a dodanou do sítě (dostanete 1,50 Kč/kWh). Duhý elektroměr umístěný na FVE pak bude měřit pouze energii vyrobenou elektrárnou za příjemných 12,50 Kč/kWh, bez ohledu na to, jestli energii spotřebujete sám nebo dodáte do sítě.
Uvedené ceny berte jako odhad, nemám až tak dokonalý přehled.
Jan Štěpán:
(bigbb) (beach) zajímavá diskuze. (zle)
To Fišer: 1f střídače se připojují 1f nebo 3f dle specifikace měniče.
To Tesař: pro povinný výkup máte pravdu, jinak ne
To Šohajda: jednalo se o variantu zelený bonus
FVE je v místě instalace tvrdší zdroj. Tím se energie přednostně zpracovává z FVE. Co se nezpracuje v místě instalace vyleze přes 4q elektroměr do rozvodné sítě, kde to odebere váš soused, aniž by poznal nejmenší rozdíl.
Energie FVE se "nepotkává" s energií rozvodné soustavy. Ona si ji "přečte" a nafázuje se na ní. Dodává pak produkt se stejnými parametry. Samozřejmně po drátech teče buď tam, nebo zpět... Jak psal Jirka, jen s drobnou úpravou cen.
dolac:
Citace: Jan Štěpán 29.10.2009, 11:16
FVE je v místě instalace tvrdší zdroj.
Toto by som radšej netvrdil. FV nie je tvrdý zdroj! Neprispieva prakticky takmer vôbec do skratu. FV si treba predstaviť ako prúdový zdroj. To že tok výkonu ide smerom do siete je dané napätím nie tvrdosťou zdroja.
Ináč v ostatnom máte samozrejme pravdu.
Jan Štěpán:
To máte samozřejmně pravdu, formuloval jsem to příliš "laicky".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana