Může být svodič přepětí v neměřené části?

<< < (2/3) > >>

Robert Vozka:
Po výměmě přípojkové skříně jsem si (pozdě) uvědomil, že by bylo možná vhodné vyřešit ochranu proti přepět komplexně a tedy svodičem bleskového proudu už před hodinami.
PRE instalovala krabice od DCK, na jejich stránkách jsem našel přípojkové rozvaděče, které by vyhovovaly (bohužel ne velikostně),  ale píše se tam:

"...Svodiče bleskových proudů by se měly instalovat co nejblíže venkovní zdi objektu tak, aby blesk byl sveden co nejkratší cestou do uzemňovací soustavy. Je-li rozvaděč se svodičem bleskového proudu vzdálen více než 2 m od vnější zdi objektu (mimo objekt),  ztrácí význam instalace svodiče do tohoto rozvaděče. ..." [Citace www.dck.cz - produkty/elektrické rozvaděče/přepěťové ochrany]

Znamená to, že mám-li přípojkovou skříň na hranici pozemku (cca 13m od domu),  tato ochrana opravdu nemá smysl a tím pádem, že "komplexní" řešení by spočívalo v umístění tohoto rozvaděče na stěně domu?

Doposud jsem chápal, že "přepěťová ochrana" na prodlužovačce toho moc nevyřeší (viz např. nedávný test PRE ve spolupraci s MF Dnes) Optimální je mít ochranu v několika stupních - zásuvce, domovním rozvaděči a přípojkovém rozvaděči...

Díky
RV

Jan Hájek:
Citace: Robert Vozka  23.10.2009, 12:36

Znamená to, že mám-li přípojkovou skříň na hranici pozemku (cca 13m od domu),  tato ochrana opravdu nemá smysl a tím pádem, že "komplexní" řešení by spočívalo v umístění tohoto rozvaděče na stěně domu?

Ano, více se dozvíte v kapitole 1 KníŠky 2.0 www.kniSka.eu

Miloslav Dunda:
Podmínkou ČEZu je stručně řečeno umístění v elektroměrovém rozvaděči tak, aby případný výdech svodiče nepoškodil ostatní el. zařízení v rozvaděči.

Miroš Jan:
Páni …
Ptal sem s proto, že jsem svodič I + II kategorie montoval do nové elektroinstala ce v roce 2000. Od té doby jsem ho nemontoval.  8)

František Šohajda:
Mají to i v připojovacích podmínkách, které lze stáhnout na netu.Tam je konkrétně co a jak každý distributor požaduje.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana